De stichting houdt zich bezig met dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Die komen naar Nederland om te werken, maar als ze hun baan kwijtraken belanden ze vaak op straat. De stichting helpt ze aan nieuw werk met accommodatie of met een terugkeer naar hun thuisland.
“Het jaar is nog niet voorbij, maar we zien nu al zo’n hoog aantal.”
In de tijdelijke opvang bij het NOAD-terrein kunnen vooral dakloze arbeidsmigranten terecht. Zij hebben namelijk geen recht op reguliere opvang. In 2021 telde de stichting zo’n 175 dakloze arbeidsmigranten in onze stad. Tot en met juni van dit jaar waren er al 142 en daarbij is het derde kwartaal nog niet meegerekend.
De stichting heeft in 2021 zo’n 30 mensen geholpen met terugkeer naar hun thuisland. Het andere deel, zo’n 76 personen, hebben dankzij de stichting weer werk gevonden met accommodatie. Dit jaar zet de toename door, laat Magdalena Chwarscianek, directrice van Barka, weten: “Het jaar is nog niet voorbij, maar we zien al zo’n hoog aantal. Het kunnen er nog veel meer zijn, want veel van hen zijn niet zichtbaar.”
“Zo’n winteropvang geeft ons de kans om zicht te krijgen op mensen die normaal buiten beeld blijven.”
Onder andere mensen uit Polen verlieten tijdens de coronapandemie hun thuisland opzoek naar werk in Tilburg. “We denken dat mensen tijdens de coronatijd hun werk zijn kwijtgeraakt en daarom richting Nederland kwamen. We zien het ook bij de BSN-lokketten; daar is het zo druk dat het moeilijk is om een afspraak in te plannen.”
De opvang op het NOAD-terrein is van tijdelijke aard. De gemeente is opzoek naar een permanente winteropvang voor deze doelgroep. “Zo’n winteropvang geeft ons de kans om zicht te krijgen op mensen die normaal buiten beeld verkeren. Het is een langdurig proces, veel van hen zijn namelijk verslaafd en hebben psychische problemen”, vertelt Magdalena.
“Onze insteek is dat mensen niet hun hele leven op straat blijven.”
Toch vertelt ze in alle eerlijkheid dat het eigenlijk goed is dat er nog geen permanente opvang is. “Het werkt motiverend dat de opvang van tijdelijke aard is. Als het een permanente opvang zou worden, raken mensen misschien meer afhankelijk en is het lastiger om ze in beweging te krijgen. Onze insteek is dat mensen hun potentieel gebruiken en niet hun hele leven op straat blijven.”
De afgelopen twee jaar ging het, volgens Magdalena, goed met de opvang. In samenwerking met de gemeente, politie en Traverse is besloten dit jaar voor een nuchtere opvang te gaan. Dat wil zeggen dat mensen op voorhand een blaastest moeten ondergaan, willen ze de opvang in kunnen. “Vorig jaar merkten we hoe goed dat werkte. We waren in staat om naar constructieve oplossingen te sturen en de sfeer bleef goed.”
De winteropvang op het NOAD-terrein opent in december en sluit in maart 2023. Van 20:00 tot 08:00 uur zijn de deuren van de opvang open. Of op het terrein in de toekomst een permanente opvanglocatie komt, is niet bekend. Er ligt namelijk een plan om op dat terrein zes tiny houses en 60 woningen te bouwen.