“Het lijkt in ieder geval wel om een wolf te gaan”, vertelt Schröder. “Maar we kunnen het nog niet honderd procent bevestigen. Het past ook bij de periode van het jaar. Jonge wolven vertrekken uit bij de ouders en gaan op zoek naar een plek om zelf een roedel te starten.”
Natuur herstelt
En dat zo’n dier dan gebieden in Nederland uitzoekt, hoeft helemaal niet slecht te zijn. “De balans in de natuur wordt eigenlijk een beetje hersteld met de terugkeer van de wolf.” Het favoriete eten van de wolf is ree en daarvan leven er in Nederland zo’n 100.000.
Al die reeën zorgen ervoor dat er nauwelijks nieuwe volwassen bomen bijkomen. “De ree eet het liefst de jonge boompjes die net uit de grond komen. Met de wolf erbij worden er meer reeën gegeten en zullen ze meer naar open gebieden trekken, omdat ze dan meer overzicht hebben.” Het zal wel nog tientallen jaren duren voordat het effect van de terugkeer van de wolf met zekerheid kan worden vastgesteld.
Schröder snapt ook dat de terugkeer vervelend kan zijn voor mensen die vee houden. “Je kunt veel maatregelen nemen, maar je zult het nooit volledig kunnen afdekken. Een wolf zal altijd voor de makkelijkste prooi gaan.”
Een schuw dier
Ook geeft de boswachter aan dat de mens niet bang hoeft te zijn. “De wolf is van nature schuw en zal de mens vermijden. Jonge wolven moeten nog het een en ander leren en kunnen nieuwsgieriger zijn. Het kan spannend zijn als een wolf je aanstaart, maar hij zal altijd vertrekken.”
Mensen die er een tegenkomen hebben volgens Schröder vooral geluk. “Het is heel zeldzaam om een wolf tegen te komen. Maak even een foto of filmpje en meldt dit bij het wolvenmeldpunt. Geniet ook even van het momentje en trek je rustig terug. Dan zal de wolf je met rust laten.”