Volgens theatermaakster Esther de Bruijn kunnen muziek en theater verzachtend en helend werken voor ziekenhuispatiënten. “Het is interactief, dus de kinderen kunnen ook zelf meespelen”, vertelt ze. Op deze manier willen de theatermakers ervoor zorgen dat de patiëntjes even kunnen ontsnappen aan de realiteit van het ziekenhuis.
Er is een crowdfundingsactie opgezet om het geld voor de voorstelling bij elkaar te krijgen. Er is 10.000 euro nodig om het stuk door te laten gaan. “Denk bijvoorbeeld aan het decor, kostuums en video-opnames om dit Tilburgse project landelijk uit te rollen”, legt Esther uit. Ze zou het fantastisch vinden om kinderen in het hele land even te laten ontsnappen aan hun ziekbed via theater.
“Donateurs zijn razend enthousiast en voelen de noodzaak van dit project.”
Het project heeft inmiddels de helft van het benodigde bedrag opgehaald. “Donateurs zijn razend enthousiast en voelen de noodzaak van dit project.” Zo schrijft donateur Maddy op de crowdfundingpagina dat het project echt steun verdient. “Theater inzetten op plaatsen waar het zo hard nodig is, gebeurt zelden en er is ook nooit geld voor.”
De voorstelling vertelt het verhaal van de 9-jarige Pip die onder haar ziekenhuisbed een ruimtemeisje vindt, genaamd Peer. Zij is van een vallende ster gevallen en wil weer terug naar huis. Het ruimtemeisje heeft de hulp van Pip en de patiëntjes die dus zelf meespelen hard nodig. Bij de voorstelling komt ook veel fantasie kijken.
Er spelen volgens stichting Muziekids en het ziekenhuis bij patiëntjes drie belangrijke dingen: angst voor wat komen gaat, verveling en pijn. “Ons project sluit hier heel mooi op aan. De kinderen kunnen door middel van theater en muziek zich even in een andere wereld begeven, waar de angst voor de dokter niet bestaat, waarbij ze hun pijn voor even kunnen vergeten en waar ze een ervaring opdoen die de verveling absoluut tegen zal gaan.”
“In de voorstelling zullen de kinderen ervaren dat ze helden zijn.”
Volgens Esther zijn specialisten het er al jaren over eens dat ‘muziek goed is voor het brein’. Muziek maken verbindt beide hersenhelften en ‘eist’ dat de hersenen voor even minder aandacht besteden aan pijnsignalen. Het effect is ook daadwerkelijk verzachtend en helend. Met de voorstelling in het ETZ hoopt Esther de patiëntjes een positieve ervaring te geven waar ze later nog vaak aan terug kunnen denken.
“In de voorstelling zullen de kinderen ervaren dat ze helden zijn, dat ze superdapper zijn en dat bang zijn heel normaal is. Maar ook dat je altijd mag blijven wensen en dromen. Hoe fijn is het om als ziek kind voor heel even iemand anders te mogen zijn? Je een moment geen patiënt te voelen, maar ruimtereiziger”, besluit Ether enthousiast.