Ook dieren kunnen flink last krijgen van de hitte. Volgens Ulco Schuurmans, van de Partij voor de Dieren, kunnen dieren minder goed tegen de hitte dan hun baasjes denken. “Als je niet weet hoe je je dier moet beschermen tegen de hitte dan dreigen ze last te krijgen van een hitteberoerte of hitteshock. Dat kan soms dodelijk zijn.”
Kwijlen en braken
Oververhitting bij dieren is goed te herkennen. Zo worden dieren heel sloom en willen ze vaak niet meer eten of drinken. Ze beginnen veel te hijgen en krijgen een verhoogde of juist een verlaagde hartslag. Soms kunnen ze kwijlen en braken. “Vogels die het te heet krijgen openen vaak hun snavels en spreiden hun vleugels. Paarden, die best snel uitdrogen, beginnen moeilijker te lopen”, zegt Ulco.
Hitteshock bij dieren herken je aan bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsdelen. Volgens Ulco is het daarom belangrijk om te weten wat je moet doen om oververhitting en hitteshock te voorkomen. Naast het zorgen voor schaduwrijke plekken en voldoende drinkwater, zet hij meer tips op een rij:
- Dieren zitten graag voor de ventilator, maar een airco is te veel van het goede
- Zet je dieren niet in een afgesloten ruimte
- Zwemmen, een badje en besproeien kan helpen, mits het dier dat ook zelf wil. Let in geval van buitenwater op blauwalg
- Besproeien of deppen van huisdieren is het beste bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water
- Voorkom extra inspanning voor het dier, vooral tijdens de uren dat de zon heel sterk is
- Smeer je kale en geschoren dieren in met zonnebrandcrème
- Heb je dieren in je tuin? Zorg dan ook voor voldoende schaduwplekken
Als je ziet dat een dier last heeft van hittestress kun je het beste naar de dierenarts of de dierenambulance bellen. “Echte hittestress en oververhitting vereist soms geleidelijk professioneel afkoelen.”