Berrie (67) uit Berkel-Enschot wil Tiwos overtuigen de huurverhogingen te beperken: ‘Ik schop tegen wat heilige huisjes’

Berrie woont hier al jaren met plezier, maar schrok afgelopen juli van de huurstijging (Foto: Omroep Tilburg).

Berrie Mutsaers (67) uit Berkel-Enschot is vastbesloten om woningcorporatie Tiwos ervan te overtuigen de huurverhogingen in te perken. Hij zet alles op alles: een aanbevelingsbrief, een petitie, gesprekken met allerlei instanties, en zelfs een website. De huurverhoging van afgelopen juli was voor hem de spreekwoordelijke druppel. Sommigen vinden het misschien naïef, maar Berrie gelooft dat hij uiteindelijk zijn gelijk zal halen.

“O, ik krijg net reactie van de Huurders Belangenorganisatie”, zegt hij, terwijl hij licht hoofdschuddend voorleest: “We kunnen enkel advies uitbrengen. Ja, dit had ik dus al verwacht. Het bevestigt precies wat ik bedoel. Ze onderschatten hun eigen mogelijkheden.”

De teleurstellend milde reactie op zijn uitvoerige, vier pagina’s tellende brief is precies de reden waarom hij zijn hoop niet alleen vestigt op deze belangenorganisatie. In de afgelopen week stuurde hij zijn brief ook naar de gemeente, drie woningcorporaties, de universiteit en zelfs de minister van Volkshuisvesting.

“In de kern zijn woningcorporaties sociaal.”

Berrie woont al acht jaar aan de Berkengaarde in Berkel-Enschot. “Ik was de eerste hier”, herinnert hij zich. Zijn pad naar de sociale woninghuur begon jaren eerder, toen hij door een faillissement zijn bedrijf verloor en tot overmaat van ramp zijn huis in Tilburg moest verkopen. Omdat hij nergens anders terechtkon, besloot hij vijftien jaar geleden een brief te schrijven aan René Scherpenisse, de directeur van Tiwos. “Hij beloofde te kijken wat hij voor me kon doen, en een tijdje later kon ik in een antikraakwoning aan de Broekhovenseweg trekken. Dat is wat ik bedoel; in de kern zijn woningcorporaties sociaal.”

Jaren later had hij genoeg inschrijftijd opgebouwd om te reageren op een huis in een nieuwbouwwijk in Berkel-Enschot. “Ik woon hier al jaren met plezier.” Dat plezier is ook aan de buitenkant af te zien: een vrolijke plasticpompoen met lampjes en een klein spookje sieren zijn voordeur. “Met Koningsdag hangt de vlag uit, tijdens de kermis ook. En met carnaval zorg ik voor een explosie van kleur.” De buurt is hecht en betrokken. Toen Berrie in augustus aankondigde dat hij een petitie tegen de huurverhoging van Tiwos zou opstellen, kreeg hij iedereen makkelijk mee.

Fuseren van woningcorporaties?

In maart kondigden de woningcorporaties al aan dat er een flinke huurverhoging aan zat te komen. Ook Berrie zag dit in juli terug op zijn huurbriefje: een stijging van 5,8%. “Vorig jaar betaalde ik nog 789 euro. Nu: 834 euro. Begrijp me niet verkeerd, ik kan het dragen. Financieel ga ik er niet op achteruit.”

Nee, het is voor Berrie een andere kwestie, namelijk die van het principe. “We hebben het hier ook over inefficiëntie binnen de bedrijfstak. Tiwos heeft zo’n 7000 huurders, TBV evenveel, en Wonen Breburg ongeveer 20.000. Als je die drie samenvoegt, bespaar je enorm op ondersteunende systemen, directie en commissarissen. Het personeelsbestand zou een beetje slinken, met 10 à 20 procent, maar dat levert miljoenen op.”

Reactie van Tiwos

Volgens Berrie dus besparingen die direct ten goede kunnen komen aan de huurders. “Stel je voor”, begint hij, “als woningcorporaties gezamenlijk bouwmaterialen inkopen en samen contracten afsluiten met installateurs en aannemers. Niet ieder apart, maar als één collectief. Dat creëert betere inkoopvoorwaarden, waardoor de kosten omlaag kunnen en de huurprijzen minder drastisch hoeven te stijgen.”

En ja, hij beseft dat hij hiermee gevestigde structuren ter discussie stelt. “Ik schop nu misschien tegen wat heilige huisjes”, zegt hij met een glimlach. Tiwos is op de hoogte van de petitie en de aanbevelingsbrief. In reactie op de vragen over de huurverhoging laat Tiwos weten dat ze elk jaar moeten balanceren tussen het betaalbaar houden van de huur en het onderhouden en verduurzamen van de woningen. Voor de verhoging van 2024 hebben ze rekening gehouden met de inflatie en de gemiddelde loonstijgingen.

“Geest is uit de fles.”

René Scherpenisse, directeur van Tiwos laat weten dat ze elkaar vorige week uitvoerig hebben gesproken. “Met als resultaat: we agree to disagree. We gaan binnen twee weken reageren op zijn aanbevelingsbrief.”

Berrie blijft onvermoeibaar in zijn strijd om de huurverhogingen op de politieke agenda te krijgen. Inmiddels heeft hij 250 handtekeningen verzameld met zijn petitie, en zijn doel is om er 1000 te krijgen. De petitie is al aangeboden aan Tiwos, andere corporaties, de Woonbond, en de Tilburgse gemeenteraad, waar binnenkort ‘de speerpunten van het Woonbeleid’ op de agenda staat. Zijn uiteindelijke doel is dat de huur volgend jaar minder hard stijgt. Of dat lukt? “De geest is uit de fles, denk ik. Het kan niet doorgaan op deze manier”, besluit Berrie.

LEES OOK:
Woningbouwvereniging heeft het financieel niet makkelijk: ‘Honderd woningen per jaar’

Edita Saakian