De Amerikaanse eik neemt het zuidwestelijke deel van de Loonse en Drunense duinen de laatste jaren over. Het is een exoot die zeer snel groeit, maar ook heel hoog. Hiermee haalt hij de groeimogelijkheid van inheemse bomen weg en kan hij zelf juist weer sneller en vaker groeien.
Los van het feit dat hij het bos langzaam overneemt, is het ook slecht voor de dieren. “Op een Amerikaanse eik zitten gemiddeld 17 soorten insecten. Op zomereiken, die bij de inheemse natuur horen, zitten gemiddeld 423 insecten”, vertelt Irma de Potter, boswachter van dit gebied. “Hij is ooit in de bossen geplant, omdat hij snel groeit en goed hout heeft. Maar alle dieren die van hem eten, heeft hij achtergelaten. Hierdoor heeft hij hier geen natuurlijke vijanden. Daardoor kan hij razendsnel groeien.”
Dweilen met de kraan open
De boomsoort op 65 hectaren, ofwel 90 voetbalvelden, weghakken klinkt misschien heftig, maar er zijn eerder andere dingen geprobeerd. “Iedere tien jaar kwamen we terug op bepaalde bosgebieden om er een paar weg te halen zodat ze niet te overheersend worden. Op veel bosdelen werkt dat, maar de boomsoort is hier al zo massaal verspreid dat je aan het dweilen bent met de kraan open”, vertelt de boswachter.
Voor de vaste wandelaars zal het er in het begin misschien een beetje gek uitzien. “Sommige delen zullen erg kaal zijn, terwijl je bij andere delen misschien niet direct iets merkt. Mensen zullen misschien even schrikken als ze het voor het eerst zien, maar dat is natuur, hè. Op termijn wordt het mooier, maar daarvoor zullen we nog even geduld moeten hebben.”
Rottend hout
De kronen van de gekapte bomen worden in het bos gelegd. “Dat hout gaat langzaam rotten. Dat klinkt misschien vies, maar dat is voor de natuur echt een zegen,” aldus De Potter. Ze legt uit dat het bos zich gaat verjongen. “Buiten die Amerikaanse eik staan er op veel delen nog andere soorten bomen, die krijgen nu de kans om goed te groeien.”