Het kabinet had het plan om het btw-tarief voor cultuur, sport, media, hotels en boeken van 9 naar 21 procent te verhogen. Maar daar waren heel veel mensen het niet mee eens. Marlous Mutsaers van boekenwinkel Gianotten Mutsaers is opgelucht door het nieuws. “Ik ben zo blij voor ons maar vooral ook blij voor Nederland. Het is superbelangrijk dat boeken voor iedereen beschikbaar blijven.” Ook Mijndert Rodolf van Poppodium 013 is erg blij met het afblazen van de btw-verhoging. “Het sudderde al een paar dagen, maar dat het nu definitief van de baan is, is echt heel fijn.”
Kees Sanders van Club Smederij voelt een zekere berusting. “Dit laat zien dat de problemen die wij als verschillende sectoren aankaartten breed werden omarmd. Ik denk ook dat bezoekers door onze actie inzagen hoe belangrijk dit is. Op deze manier blijft alles toegankelijker voor mensen.”
Sectoren blij, maar blijven alert
De gemeente Tilburg is ook blij met de keus van de minister. Zo laat Marcelle Hendrickx, wethouder kunst & cultuur in Tilburg weten: ”Het belang van kunst & cultuur voor talentontwikkeling van onze inwoners, het voorkomen van eenzaamheid en het bevorderen van welzijn van mensen wordt steeds beter gezien. We blijven wel alert, want het gevaar is nog niet geheel geweken. Zeker gegeven het feit dat alle andere maatregelen richting gemeentes op tafel blijven.”
Ook Sanders blijft op zijn hoede. “Nu het kabinet het geld niet op deze manier bij ons heeft kunnen halen, ga je toch van alles bedenken. Wie weet gaan ze wel de subsidies verlagen. Hoewel Club Smederij geen specifieke instelling is, en het ons in die zin niet direct zou raken, zijn we wel betrokken bij de sector als geheel. Dus als er ergens anders wordt bezuinigd, zou dat evengoed zonde zijn.”
Ademruimte
De meeste partijen hadden gelukkig nog geen concrete maatregelen genomen, omdat de btw-verhoging pas vanaf 2026 zou ingaan. “Tot nu toe waren het vooral zorgen in ons hoofd. We dachten er veel over na, maar waren nog niet praktisch in actie gekomen. We waren bijvoorbeeld bezig met de ticketprijzen voor Roadburn, die bijna twintig euro duurder zouden worden. Het was al een prijzig festival, zeker voor bezoekers uit het buitenland”, legt Rodolf uit.
Mutsaers merkte in haar winkel dat veel klanten zich zorgen maakten over de plannen. “We kregen veel reacties op onze actie. Klanten waren bang dat boeken minder toegankelijk zouden worden. Boeken moeten voor iedereen beschikbaar blijven; het is cruciaal dat mensen goed kunnen lezen, zeker kinderen. De argumenten die wij in onze actie gebruikten, werden telkens bevestigd in gesprekken met klanten.”
LEES OOK:
Verschillende sectoren slaan handen ineen: ‘Geen hogere btw’