Gemeente bestrijdt eikenprocessierups niet meer preventief

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups (Bron: LeeleeUusikuu/Pixabay)

De gemeente Tilburg neemt net als andere gemeenten in de regio de beslissing om de preventieve bestrijding van de processierups te stoppen. De gemeente geeft aan dat de overlast van de rupsen afgenomen is en daarom niet meer preventief te spuiten. Wel wordt een rupsenbestrijdingsplan ontwikkeld.

Er zou geen enkele manier zijn om de overlast van de eikenprocessierups in zijn geheel weg te nemen. ‘’Er kunnen wel maatregelen genomen worden om de plaag van de rups te beperken’’, deelt de gemeente op haar eigen website. Zo wordt de rups als eerste bestreden op locaties waar kwetsbare groepen aanwezig zijn, zoals bij ziekenhuizen, verzorgingshuizen en scholen. ‘’De rupsen worden dan weggezogen tot de onderste takken van de boom, omdat de nesten die hier zitten voor de meeste overlast zorgen.

Andere insecten

Boswachter Frans Kapteijns is het helemaal eens met de beslissing om het preventief bestrijden van de eikenprocessierups te stoppen. ‘’Door het preventief bestrijden van de rups zijn ook veel andere insecten en rupsen doodgegaan. De aanpak is niet goed geweest. In de nesten die bespoten werden, zitten van nature ook de natuurlijke vijanden en die gaan dan dus ook dood.”  

De gemeente wil de populatie van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups juist stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld door niet te maaien rondom de bomen. Ook wil ze op verschillende plekken nestkastjes ophangen voor bijvoorbeeld vleermuizen.

Zelf bestrijden

Inwoners kunnen volgens de gemeente zelf ook meewerken aan de bestrijding door de omgeving voor natuurlijke vijanden, zoals verschillende vogels en insecten, te verbeteren. ‘’De inwoners kunnen bloemen planten en de tuin zo natuurlijk mogelijk inrichten met veel groen’’, aldus de gemeente.

Maar chemisch bestrijden wordt afgeraden. Inwoners kunnen zelf wel zo dicht mogelijk bij een eikenboom nestkastjes en vleermuiskasten ophangen in de tuin. ‘’De nestkasjes mogen niet in een eikenboom worden gehangen, dan kunnen er brandharen en rupsen in komen.’’

Maatregelen zoals eikenbomen omwikkelen met plastic en lijmbanden heeft volgens de gemeente geen zin, omdat dit de overlast niet verminderd. ‘’Het Kennisplatform Eikenprocessierups heeft dit onderzocht en geeft aan dat dit niet werkt’’, stelt de gemeente.

Het plastic kan wel in het milieu terecht komen. Dus wordt er geadviseerd het plastic weg te halen, voordat er brandharen op komen. Bij mensen thuis zullen niet alle nesten door de gemeente weggezogen worden, omdat het verwijderen en bestrijden een zware taak is.

Eline Smits