In Tilburg staan procentueel iets meer huizen met energielabel A dan in de omliggende gemeenten. In Oisterwijk, Goirle, Gilze en Rijen en Hilvarenbeek ligt dit percentage tussen de 33 en 37 procent. Tilburg staat daarmee op de vijfde plaats van heel Brabant. Alleen in Boekel, Bernheze, Oosterhout en Helmond staan procentueel meer huizen met minimaal energielabel A.
Uit de cijfers van Independer blijkt ook dat iets meer dan zes procent van de Tilburgse huizen energielabel F of G heeft. Dat is in de regio alleen in Oisterwijk hoger, namelijk net geen acht procent. In Hilvarenbeek, Goirle en Gilze en Rijen ligt dit percentage tussen de vier en vijf procent.
Maar wat betekent zo’n energielabel nu eigenlijk? Het is eigenlijk een graadmeter voor hoe duurzaam je huis is. “Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A of B zijn goed geïsoleerd, er liggen zonnepanelen op het dak en ze hebben meestal een duurzame energiebron,” legt Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, uit.
Verplicht
Elk huis dat tegenwoordig wordt verhuurd of verkocht, moet een energielabel hebben. Hierbij komt dan ook een letter kijken die bepaalt hoe duurzaam het huis is. “Daarbij staat A voor energieneutraal en G voor een energieslurpende woning,” geeft Independer aan. Huizen met een energielabel A of B hebben meestal een goede duurzame energiebron, zonnepanelen en zijn goed geïsoleerd.
LEES OOK:
80% van huizen Hart van Brabant heeft groen Energielabel