Geen telefoons meer op de basisschool: ‘Gaan in de verzamelzak’

basisschool telefoons
(Foto: Omroep Tilburg).

Basisscholen in Tilburg en omstreken zijn streng op het gebruiken van telefoons in de klas. Vanaf dit schooljaar geldt namelijk een landelijk verbod en mogen leerlingen niet meer appen of hun social media checken onder schooltijd. Vanaf 1 januari is dit verbod al van kracht in het voortgezet onderwijs.

Vanaf dit schooljaar worden op de basisschool ‘verzamelzakken’, ‘afsluitbare koffers’ en ‘de la van de leerkracht’ gebruikt om mobiele telefoons te verzamelen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zegt hierover op haar site: mobiele telefoons leiden leerlingen af, waardoor ze zich minder kunnen concentreren. Dit is schadelijk voor de leerprestaties.

Duidelijk protocol

Dat vindt ook Joyce Gerritsen, intern begeleider bij basisschool Open Hof in Goirle. ‘‘Ze hebben hun mobiel ook gewoon niet nodig. Het geeft alleen maar moeilijkheden. Wij vinden het ook gezelliger als de kinderen gewoon met elkaar spelen in de pauzes.’’

Scholen mogen zelf invullen hoe zij het verbod handhaven. Open Hof hanteert een duidelijk protocol. ‘‘Zodra ze ’s morgens het klaslokaal binnenkomen, leveren de leerlingen met een mobieltje die in bij de leerkracht. Die stopt ze dan in een la die op slot kan en aan het eind van de dag krijgen ze hem terug. Pas als ze bij hun fiets zijn, mag ‘ie weer aan,’’ aldus Gerritsen.

Afgesloten koffer

Bij basisschool De Stappen in Tilburg zijn telefoons zelfs helemaal verboden. ‘‘In de ochtend moeten alle mobieltjes uit, waarna ze de hele dag worden ingenomen door de juf. Pas als de kinderen weer buiten het plein zijn na de schooldag, mag hij weer aan.’’

Kindcentrum De Driehoek in Hilvarenbeek heeft ouders gevraagd om de mobieltjes zoveel mogelijk thuis de laten. ‘‘Als dat toch niet lukt, gaan ze in een grote, afsluitbare koffer’’, aldus Marijke de Kort, administratief medewerkster van de school. ‘‘Vanaf groep 5 hebben we die koffer, hoewel hij daar nog niet zo vol raakt als in groep 8.’’ De Kring in Rijen werkt in de bovenbouw al twee jaar met ‘verzamelzakken’, voor de groepen 6, 7 en 8.

Initiatief door ouders

Niet alleen scholen maken zich druk, ook ouders zijn bezorgd. Er is zelfs een initiatief genaamd Smartphonevrij Opgroeien opgezet door ouders uit het hele land. Hun missie is volgens de website ‘kinderen behoeden voor schade en afleiding door smartphonegebruik’. Ook willen zij ‘de sociale druk verlagen dat hun kind de enige is in de klas zonder smartphone’.

De meeste scholen hadden al voor het officiële verbod regels over telefoongebruik in de klas en hoeven daar nu niet veel aan te veranderen. Bij het Tilburgse De Elzen hebben de leerkrachten ook verschillende regels. Ze zijn zij op die school minder pessimistisch over een mobieltje in de klas. ’’Bij de ene gaan ze in een mandje, bij de andere gewoon uitgeschakeld in de broekzak,’’ vertelt een medewerker van de school. ‘‘Mobieltjes worden soms wel gebruikt in de klas hier, alleen als het duidelijke toegevoegde waarde heeft voor het onderwijs. Zeker in groep 7 en 8 is dat soms het geval.’’

Thomas de Zeeuw