Gemeente Oisterwijk staat volgens de spreidingswet ‘in de plus’

asielzoekers
Foto: COA

De gemeente Oisterwijk vangt ruim twee keer zo veel vluchtelingen op dan dat de spreidingswet van haar vraagt. De spreidingswet, die op 1 februari van dit jaar in werking trad, moet ervoor zorgen dat iedere gemeente opvangplekken voor asielzoekers regelt. Oisterwijk is één van de twee gemeenten uit de regio Hart van Brabant, die ‘te veel’ vluchtelingen opvangt.

“Wij bieden al meer dan dertig jaar een duurzame en stabiele plek voor inwoners die gevlucht zijn uit hun thuisland,” zegt Hans Janssen, burgemeester van Oisterwijk. In 1990 veranderden de gebouwen van recreatiepark de Staalberg in het asielzoekerscentrum van zijn gemeente. Daarmee is de opvangplaats het oudste azc van de provincie Noord-Brabant.

In totaal vangt Oisterwijk ruim 450 vluchtelingen op. Dat doet de gemeente in het azc maar ook op voormalig Camping de Reebok, waar plek is voor honderd tijdelijke noodopvangplekken. Volgens de spreidingswet moet Oisterwijk ‘maar’ voor 206 plekken zorgen. De gemeente vangt nu dus meer op dan hen wordt opgelegd.

Niet minder opvangen

Volgens Janssen zal de gemeente door deze wet niet minder vluchtelingen gaan opvangen. In februari 2022 is een nieuwe bestuursovereenkomst afgesloten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) over het azc in Oisterwijk tot en 2047. “Er is geen reden om deze afspraak te herzien. Over de noodopvang zijn ook afspraken gemaakt, de looptijd daarvan eindigt op 1 oktober 2025.”

Buurgemeenten Goirle, Hilvarenbeek en Tilburg vanger minder op dan volgens de spreidingswet moet. De burgemeester geeft aan dat deze gemeenten uit de regio Hart van Brabant samen moeten werken om voldoende opvang te realiseren. “We moeten het samen doen als zijnde één gemeente. Hierbij hebben we met elkaar afgesproken in 2024 minimaal te voldoen aan 60% van de eigen gemeentelijke taakstellingen.”

Positieve ontwikkeling

De burgemeester ziet de komst van de spreidingswet als een positieve ontwikkeling. “Al enige tijd zien we dat de opvang van asielzoekers leidt tot crisis, omdat er regelmatig te weinig opvangplaatsen zijn waardoor crisisopvang op het laatste moment ingericht moet worden.” Hij ziet dat het tekort aan gemeenten die vrijwillig voldoende opvangplaatsen bieden aan asielzoekers als een groot knelpunt.

“De spreidingswet is bedoeld om ervoor te zorgen dat de verdeling van asielzoekers door het land beter plaatsvindt. Het geeft de staatssecretaris de mogelijkheid om gemeenten aan te wijzen om asielzoekers op te vangen wanneer dit nodig is. Door gelijkmatiger te verdelen tussen gemeenten neemt de druk af op een aantal gemeenten die nu veel asielzoekers opvangen.”

Spreidingswet in de regio

Naast Oisterwijk heeft de gemeente Gilze en Rijen ook een azc. Als een van de grootste azc’s van het land biedt het plek voor maximaal 1200 mensen. Hoeveel asielzoekers een gemeente moet opvangen, wordt bepaald door een zogenaamde ‘verdeelsleutel’. Het aantal inwoners en de mate van welvaart van een gemeente spelen hierin een rol. Gilze en Rijen moet volgens deze sleutel 154 plekken realiseren, waar zij net zoals Oisterwijk al ruim overheen zitten.

Tilburg, die net zoals Goirle en Hilvarenbeek in de ‘min’ staan, moet voor de meeste opvangplekken zorgen. Begin dit jaar waren er 132 asielzoekers ondergebracht, maar de gemeente moet in totaal 1071 plekken regelen. Goirle heeft 73 vluchtelingen opgevangen maar moet nog voor 78 extra mensen bij zoeken. In Hilvarenbeek zijn er 107 opvangplekken nodig. In januari had deze gemeente plek voor 31 mensen.

LEES OOK
Spreidingswet in Tilburg: Gemeente treft voorbereidingen voor 1.076 plekken

Angela Weisz