Gilze-Rijen kan miljoenen verwachten voor extra opvang asielzoekers vanwege spreidingswet

asielzoekers
Foto: COA

De gemeente Gilze en Rijen heeft aangegeven dat ze in staat zijn om 1200 mensen op te vangen, terwijl volgens de spreidingswet slechts 140 mensen hoeven te worden opgevangen. Zolang deze wet van kracht is, kan Gilze en Rijen een beloning verwachten voor elke asielzoeker die ze boven de wettelijke verplichting opvangen. Dit bedrag wordt toegekend per extra opgevangen asielzoeker.

Vorige week werd tijdens een raadsvergadering in Gilze en Rijen de tussenrapportage van de Perspectiefnota besproken. “We kunnen in de komende twee jaar rekenen op een extra bedrag van twee miljoen euro voor de extra asielzoekers die we opvangen. Met het ‘ravijnjaar’ in het vooruitzicht is dat een geruststellende gedachte,” aldus een woordvoerder. Met het ‘ravijnjaar’ wordt bedoeld dat er vanaf 2026 voor bijna alle gemeenten veel minder geld beschikbaar zal zijn vanuit het Rijk.

Onzekerheid over spreidingswet

Er is wel onzekerheid over de toekomst van de spreidingswet. “Maar ook het nieuwe kabinet is verplicht zich aan de huidige wet te houden. Het kan wel een jaar of twee duren voordat er een nieuwe wet is,” voegde de woordvoerder toe.

Op 1 februari 2024 is de spreidingswet ingevoerd. Deze wet zorgt ervoor dat er genoeg opvangplekken voor asielzoekers komen en dat deze eerlijk verdeeld worden over de provincies en gemeenten. De gemeenten in Noord-Brabant, de regio Hart van Brabant, hebben inmiddels hun plannen ingediend bij de provincie.

Opgave volgens spreidingswet

De regio Hart van Brabant bestaat uit 11 gemeenten in de regio. Hart van Brabant moet in totaal zorgen voor de opvang van 2604 asielzoekers, 2395 ontheemden uit Oekraïne en 323 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s).

Tilburg heeft de grootste opgave van de genoemde gemeenten. In totaal gaat het om 985 asielzoekers, 1251 Oekraïense ontheemden en 140 amv’s. Daarna volgt Waalwijk; de gemeente zegt 360 Oekraïense ontheemden en 28 amv’s op te kunnen vangen. Maar hun totale opgave volgens de spreidingswet is 555 personen. Oisterwijk voldoet, net als Gilze Rijen, door het asielzoekerscentrum ruimschoots aan de totale opgave van 396 personen. Oisterwijk zegt in totaal 855 mensen op te kunnen vangen.

Opvang amv’s alleen onder strikte voorwaarden

Uit een recente brief van de samenwerkende gemeenten werd duidelijk dat zonder passend onderwijs, de opvang van amv’s onverantwoord is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet dus eerst zorgen voor kwalitatief goed onderwijs en de bijbehorende vervoersvoorzieningen voordat deze jongeren arriveren.

De regio Hart van Brabant heeft daarom besloten om alleen alleenstaande minderjarige vluchtelingen op te vangen als hun onderwijs van tevoren goed geregeld is. Dit besluit is genomen omdat goed onderwijs essentieel is voor de succesvolle integratie van deze jongeren, valt te lezen in een brief naar de gemeenteraden.

LEES OOK:
Gemeenten kampen met achterstanden in de huisvesting van statushouders
Spreidingswet in Tilburg: gemeente treft voorbereidingen voor 1.076 plekken
Gemeente Oisterwijk staat volgens de spreidingswet ‘in de plus’

Edita Saakian