Bsn-achterstanden: Gilze en Rijen zet schouders onder inschrijving asielzoekers

bsn achterstanden
Gilze en Rijen gaat in een paar maanden tijd 5000 mensen inschrijven (foto: COA).

Gilze en Rijen neemt samen met gemeente Amsterdam het voortouw in het wegwerken van de bsn-achterstanden. Vanaf 1 november gaan beide gemeenten ervoor zorgen dat mensen, die al langer dan zes maanden in Nederland verblijven, een bsn-nummer krijgen. Tussen 1 november 2024 en 1 juni 2025 zal Gilze en Rijen ruim 5000 inschrijvingen op zich nemen.

De verwerking van bsn achterstanden is in Nederland opgelopen tot 18.000 aanvragen. Zonder een bsn-nummer staan mensen in Nederland eigenlijk stil. Ze kunnen niet werken, geen bankrekening openen, geen woonruimte huren en ook geen zorgverzekering afsluiten.

BRP-straten

Dit betekent dat duizenden asielzoekers en statushouders die langer dan zes maanden in Nederland verblijven, nog geen toegang hebben tot deze basisvoorzieningen. De gemeente Gilze en Rijen springt nu, samen met Amsterdam, bij om de achterstand in te lopen. Gemeente Amsterdam gaat tot 1 juni 2025 11.500 asielzoekers en statushouders inschrijven.

2,7 miljoen euro

De inschrijvingen vinden plaats in vijf speciale “BRP-straten,” locaties waar mensen zich kunnen laten inschrijven in de Basisregistratie Personen. In Gilze en Rijen worden asielzoekers en statushouders uit het zuiden van het land ingeschreven. Dit gebeurt in samenwerking met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en gemeente Westerwolde. Na inschrijving worden mensen administratief ‘verhuisd’ naar de gemeente waar ze verblijven.

De gemeentes krijgen een financiële injectie van het Rijk van 2,7 miljoen euro. Om de bsn achterstanden in te lopen, nemen Amsterdam en Gilze en Rijen extra medewerkers aan.

LEES OOK:
Gemeenten kampen met achterstanden in de huisvesting van statushouders

Edita Saakian