Het eerste mobiele luchtmeetstation in Gilze werd in juli 2023 geïnstalleerd om gedurende een half jaar de luchtkwaliteit te monitoren. De gemeente wilde hiermee inzicht krijgen in hoe de Rijksweg A58 en vliegbasis Gilze-Rijen de luchtkwaliteit beïnvloeden.
Niet alle effecten meegenomen
Tot december 2023 lieten de metingen zien dat de gemeten waarden voor fijnstof, stikstofdioxide en benzeen binnen de geldende normen vielen. Wel liggen de gemeten waarden voor stikstofdioxide in Gilze hoger dan de strengere advieswaarden van de WHO. Maar nu blijkt dat het eerste onderzoek beperkt was in het meten van mogelijke luchtvervuiling in de noordelijke richting.
Dit komt doordat de wind in Nederland voornamelijk uit het zuidwesten komt. Tijdens het onderzoek in Gilze blies de wind nauwelijks uit noordelijke richting, waardoor mogelijk niet alle effecten van de nabijgelegen A58 en vliegbasis Gilze-Rijen zijn vastgesteld. Daarom wil de gemeente Gilze-Rijen aanvullende metingen laten doen in Hulten.
“De metingen bij Gilze geven een eerste inzicht. We hebben behoefte aan meer inzicht in de invloed van de A58 en de vliegbasis op onze luchtkwaliteit. Daarom is het goed dat er nu bij Hulten wordt gemeten”, reageert wethouder Corné Machielsen.
Eerste bevindingen
De resultaten van het onderzoek in Gilze zijn vergeleken met die van de vaste meetstations van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (LML) in Noord-Brabant. Als de concentraties van de metingen sterk afwijken van andere meetstations kan dit wijzen op een aanwezigheid van lokale bronnen die nogal van invloed zijn op de luchtkwaliteit. Op deze website zijn de meetgegevens voor iedereen zichtbaar.
LEES OOK:
Meer ruimte voor Defensie, maar niet in Gilze-Rijen: ‘Grens bereikt’
Werkzaamheden N282 bij Hulten begonnen:”Gemengde reacties”
Spottersplek bij vliegbasis Gilze-Rijen op de schop