Margo organiseert LAN-party in Goirle: ‘Iedereen moet mee kunnen doen’

foto: Margo Ruis

In Goirle staat in het weekend van 25 en 26 oktober een bijzonder evenement op de planning. Online jongerenwerker Margo Ruis organiseert een LAN-party en een 24-uurs livestream om geld op te halen. Het doel daarvan? Tien schermen en consoles aanschaffen zodat ook jongeren, die zelf niet de mogelijkheid hebben om te gamen, mee kunnen doen.

Een potje ballen in EAFC, een tof avontuur in Minecraft of juist lekker knallen in Fortnite: het kan allemaal tijdens de LAN-party Goirle. Op 25 en 26 oktober staat jongerencentrum Mainframe in het teken van gamen. Tijdens het evenement wordt geld opgehaald om consoles en schermen van te kopen. “Die gaan we dan zelf gebruiken tijdens Gameframe Fridays. Dat doen we iedere laatste vrijdag van de maand en vorige keer kwamen daar zo’n veertig jongeren op af. Maar we willen de gaming set-ups ook gaan uitlenen aan kinderen uit minimagezinnen, zodat zij ook mee kunnen doen.”

Iedereen moet mee kunnen doen

Dat uitlenen van die consoles heeft twee redenen. “Het geeft ons als jongerenwerker de mogelijkheid om achter de voordeur te komen”, vertelt Margo. “Om te kijken hoe we nog meer hulp kunnen bieden dan alleen met een PlayStation of Xbox. Daarnaast ben ik als jongerenwerker online te vinden en met zo’n console kunnen de jongeren online contact zoeken. Maar ze kunnen natuurlijk gewoon meedoen met wat iedereen doet.”

Wanneer een kind niet mee kan doen, zowel offline als online, kan dat grote impact hebben. “Je kunt je voorstellen dat je je daarin heel alleen kunt voelen. Er komt een grote druk op het kind te liggen om er via andere manieren toch bij te horen. Als je minder hebt, moet je op andere vlakken meer laten zien en daarmee kun je als kind heel veel negatieve aandacht vragen. Dat zorgt er weer voor dat je een buitenbeentje wordt, omdat je altijd zo extra doet.”

Online wereld is grenzeloos

Maar waarom is gamen als middel om die jongeren te bereiken? Ze leven tegenwoordig zowel online als offline en zien dit ook vaker als één geheel, ziet Margo. “In de online wereld zijn heel veel dingen grenzeloos, ook omdat ouders minder van de online wereld weten dan kinderen zelf. We leren onze kinderen allemaal hoe we oversteken, kijk links en rechts. Maar online lukt ons dat gewoon niet. De jonge generatie gaat veel sneller dan hun ouders. Daarom is het goed dat jongeren zowel fysiek als online een veilige thuisbasis geven.”

Bij gamen hebben veel mensen misschien nog het idee dat het gaat om jongeren die alleen op hun zolderkamer zitten en geen contact hebben met anderen. “Jongeren die dezelfde interesses hebben en online heel actief zijn, vinden het moeilijker om dat contact in het echt met elkaar te hebben. Het zijn jongeren die elkaar online dan wel weten te vinden. Als je op zo’n manier met elkaar – en met jongerenwerk – in contact kunt komen, maak je het laagdrempelig om fysiek iets te komen doen.”

De LAN-party die Margo organiseert, trekt de jongeren die komen uit hun schulp. “Het is iets heel sociaals, want je doet iets met anderen wat je normaal gesproken alleen op je kamer doet.” Naast het gamen zijn er allerlei challenges. “Het kan zo simpel zijn als een bord slagroom in iemands gezicht gooien, maar er worden ook snorren van collega’s afgeschoren. Ook worden er benen geharst of haren roze geverfd. Er gaan gewoon een hele hoop leuke dingen gebeuren.

Online jongerenwerk in Goirle

Online Mainframe Goirle (OMG) is ontstaan vanuit het jongerenwerk in Goirle, dat al langer bestond. Margo werkt er een jaar en sinds 1 augustus focust ze zich volledig op online jongerenwerk. Dat doet ze uiteraard niet alleen, maar samen met vijf betrokken jongeren. “Wie weet nu beter wat jongeren willen en leuk vinden dan jongeren zelf. Het is eigenlijk een win-win, want ze zijn ook nog eens maatschappelijk bezig.”

Tijdens het livestreamen kunnen mensen doneren, maar er is ook een GoFundMe-pagina opgezet voor de LAN-party in Goirle.

Pieter Soethout