De flexwoningen maken deel uit van de oplossing voor het toenemende tekort aan betaalbare woningen in Hilvarenbeek. In de gemeente vestigen zich vooral mensen uit omliggende dorpen, blijkt uit recent onderzoek van Bureau Companen. De gemeente verwelkomt jaarlijks meer bewoners dan dat er vertrekken. De nieuwe inwoners komen niet alleen uit omliggende dorpen, want 35 procent van deze nieuwkomers komt uit Tilburg.
130 sociale huurwoningen
Tussen 2022 en 2026 staat Hilvarenbeek voor de opgave om 435 woningen te bouwen, dat komt neer op 87 woningen per jaar. Van het totale aantal zal zo’n dertig procent bestemd zijn voor de sociale huur.
Om daad bij woord te voegen, heeft de gemeente besloten om veertig flexwoningen toe te voegen. Dat zijn kleine woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Ze moeten voldoen aan de eisen voor permanente bouw en sociale huur en kunnen zo’n vijftien jaar blijven staan.
Prioriteit statushouders, jongeren en ouderen
Bij de toewijzing van de flexwoningen in Hilvarenbeek krijgen statushouders, jongeren en senioren voorrang. Volgens de gemeente sluit dit beleid aan bij de verantwoordelijkheid om statushouders te huisvesten. Jongeren die dringend op zoek zijn naar een woning vanwege sociale omstandigheden, krijgen ook prioriteit en ditzelfde geldt voor senioren. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren als mobiliteit, zorgbehoeften en sociale isolatie.
Waar de nieuwe huizen komen, moet nog blijken. De gemeente werkt samen met woningcorporatie Leystromen. De partijen willen twee locaties met elk twintig flexwoningen. Vanwege de nood en snelheid hebben locaties in eigendom van de gemeente of de woonstichting de voorkeur.
Omwonenden worden actief betrokken bij de locatiekeuze. Er komt ook een informatieavond.
LEES OOK:
Zo zien de eerste flexwoningen in Tilburg er vanbinnen uit
Woningbouwvereniging heeft het financieel niet makkelijk: ‘Honderd woningen per jaar’