Hilvarenbeek wil groene daken: ‘Bewoners krijgen geld voor project’

Een foto van een van de groene daken
Een foto van een van de groene daken (Bron: Hilvarenbeek)

Gemeente Hilvarenbeek gaat zich samen met haar bewoners voorbereiden op het veranderende klimaat, door middel van groene daken. Met het project ‘Klimaatmakers’ moet de overlast bij extreem weer worden verminderd. Per vierkante meter krijgt iedereen 30 euro subsidie.

De bewoners kunnen met hulp van professionele hoveniers en met korting een groen dak aanleggen. Daarvoor subsidieert de gemeente maximaal 25 vierkante meter voor groene daken per adres. ‘’Je krijgt 30 euro subsidie per vierkante meter tot een maximum van 750 euro,’’ geeft de gemeente aan. In een gratis gesprek met een professionele hovenier wordt bepaald of de constructie geschikt is. Wanneer dat het geval is, wordt het groene dak aangelegd.

Voorwaarden

Om recht te hebben op de subsidie, zijn er ook een paar voorwaarden. ‘’Je moet eigenaar zijn van het dak of schriftelijke toestemming van de eigenaar hebben,” laat de gemeente weten. “Ook moet de bewoner minstens zes vierkante meter dakoppervlakte vergroenen.” De hellingshoek van het dak mag maximaal vijftien graden zijn. Verder moet het dak nog in 2024 aangelegd worden.

Voordelen

Een groen dak zorgt ervoor dat de woning in de zomer koeler is en in de winter beter geïsoleerd is. Ook zou het ervoor zorgen dat het dak langer meegaat en er meer energie uit zonnepanelen gehaald kan worden. Daarnaast stroomt regenwater niet meer rechtstreeks het riool in en is al dat groen goed voor de biodiversiteit.

Planten in plaats van tegels voorkomen wateroverlast na hevige regenbuien. ‘’Hoe minder tegels uw tuin heeft, hoe makkelijker water na een flinke bui in de bodem wegzakt,’’ laat de gemeente weten. De tuin hoeft minder vaak besproeid te worden. Als het water kan wegzakken, blijft het grondwater beter op peil. ‘’Tot slot trekt een groene tuin vogels, vlinders, bijen en ander moois aan.’’

Hilvarenbeek

De gemeente heeft ook plannen om water te besparen. Het grondwaterpeil moet beter op niveau gehouden worden door regenwater op te vangen. ”Dit water kunnen we gebruiken in een droge periode.” Het regenwater wordt in wadi’s opgevangen. De gemeente heeft hiervoor drie plekken. Er komen wadi’s in de woonwijken Gelderakkers en Loosche Akkers in Hilvarenbeek, in de wijk Vroonacker in Diessen en in het woongebied Brouwershof in Baarschot.

De gemeente legt ook op een aantal plaatsen een infiltratieriool aan. ”Dit is voorzien van gaten waardoor het regenwater wegsijpelt in de ondergrond en niet verdwijnt uit het gebied.” Ook zal de gemeente tijdens hevige buien rioolwater opslaan in een bergbezinkbassin.

LEES OOK:
Hilvarenbeek in verzet: Strijd tegen pesticiden in de bloembollenteelt

Eline Smits