Huijbregts en Van Roessel waren maandagavond aanwezig op het gemeentehuis, samen met zo´n 150 andere Rielenaren. Er werd een petitie met meer dan 1500 handtekeningen aangeboden. Dat is veel, want er wonen in het dorpje binnen de gemeente Goirle slechts 3000 mensen. “Een duidelijk signaal. We willen niet zo veel arbeidsmigranten in Riel”, vindt Huijbregts, die secretaris is van de Belangenvereniging Riel.
Hij gaf in 2022 al aan dat het geen goed idee was om zoveel mensen toe te voegen in de buurt van Riel. “Wij zijn een kleine dorpskern en we huisvesten al zo’n 150 arbeidsmigranten in Riel. Hiermee hebben we nu het maximum echt al bereikt. We zitten al op twee keer de norm, die besproken is met andere Brabantse gemeenten. Als er dan 366 bij komen, is de verhouding één op zes. Dat is absurd.” Naar verhouding zouden er dan in Tilburg meer dan 30.000 arbeidsmigranten gehuisvest moeten worden.
Niet passend
Van Roessel woont op een steenworp afstand van de potentiële locatie voor het arbeidsmigrantenhotel. Hij behartigt de belangen van de mensen in de straat. “We hebben het gevoel dat de gemeente Tilburg het heel graag wil en dat begrijpen wij ook wel. Maar het is niet passend op deze plek. Het ligt niet op een industrieterrein, maar aan een straat waar ook gewoon mensen wonen.” Dat de plek geheel ongeschikt is, wil hij ook weer niet zeggen. “De grootschaligheid waarmee ze het nu willen doorvoeren, op dit kleine perceel, is niet doordacht.”
Hoewel het in Riel ‘maar’ om 366 migranten gaat, schieten de plannen van de gemeente Tilburg in het verkeerde keelgat. “We hebben nu al 150 arbeidsmigranten en daar ondervinden we ook al wat overlast van. Laat staan dat al die mensen er nog bij komen”, geeft Van Roessel. Hij zat eerder in de klankbordgroep, maar stapte daaruit, omdat hij zich niet gehoord voelde. “Wij kregen toen al sterk het gevoel dat we er alleen maar voor de vorm zaten. De drang om het mogelijk te maken was wel heel hoog.”
De gemeente Tilburg zou hebben aangegeven dat de arbeidsmigranten georiënteerd zijn op Tilburg. Maar daar wil Huijbregts niets van weten. “Die mensen gaan echt niet vanuit daar naar de Korvelseweg lopen voor de eerste supermarkt. Die gaan gewoon naar kern van Riel en die is daar niet op berekend.”
Buitenproportioneel
Eigenlijk hopen beide heren dat de plannen helemaal niet doorgaan. Al vinden ze ook dat er huisvesting voor deze doelgroep moet komen. “We snappen heus wel dat arbeidsmigranten nodig zijn, maar niet op deze manier”, stelt Huijbregts. Van Roessel vult aan: “We hopen in ieder geval dat de schaalgrootte wordt afgezwakt naar iets wat past op de locatie. Deze plannen zijn buitenproportioneel. Als het er zestig waren, was het een ander verhaal. Al wil dat ook niet zeggen dat we er blij mee zouden zijn.”
Huibregts geeft aan dat hij een positief gevoel overhoudt aan de bijeenkomst over de arbeidsmigranten in Riel. “Maar de race is nog niet gelopen. Het zou ook allemaal nog door kunnen gaan.” Al spraken verschillende Tilburgse raadsleden hun zorgen uit en stelden ze kritische vragen tijdens de bijeenkomst in de raadszaal. Daarom volgt er ook een debat. De uiteindelijke beslissing valt op 11 april.
LEES OOK:
Verzet tegen huisvesting van arbeidsmigranten dicht bij Riel