Nationale wespentelling deze week van start: zijn er echt zo weinig wespen in de regio?

wespentelling
De Duitse wesp valt onder de groep 'limonadewespen'.

Hoe is het eigenlijk gesteld met onze insecten? Dit jaar zijn er nog nooit zo weinig vlinders gezien tijdens de vlindertelling, maar hoe zit het met wespen? Tijdens de nationale wespentelling die op zaterdag 17 augustus begint, hoopt de Wespenstichting daar antwoord op te krijgen.

Wespen worden vaak gezien als vervelende indringers tijdens een zomerse barbecue. Maar deze insecten spelen eigenlijk een grote rol in onze natuur. Nathan Veenstra, woordvoerder bij de Wespenstichting, wil dit graag duidelijk maken tijdens de derde nationale wespentelling. “Wespen zijn, net zoals bijen, bestuivers. Maar wespen bestuiven ook andere gewassen dan bijen. Dus zonder wespen gaan we bepaalde gewassen verliezen”, zegt Veenstra. Daarnaast zijn de insecten ook natuurlijke ongediertebestrijders. “Zonder zouden we bijvoorbeeld veel meer last hebben van vliegen en muggen. Dit houden zij in toom.”

Jaar van de Wesp

Het jaar 2024 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Wesp’, om het insect in een positief daglicht te zetten. De Wespenstichting hoopt dan ook op nog meer tellers dan voorgaande jaren. In 2023 zijn er in Tilburg ruim 35 waarnemingen gedaan, waaronder meer dan 15 bijen, zeven limonadewespen en een Europese hoornaar.

Volgens Veenstra is het belangrijk om te weten welke wespensoorten er in Nederland voorkomen en hoe ze zich verspreiden. “Wat we vermoeden, is dat de Europese hoornaar, onze grootste wespensoort, zich langzaamaan meer richting het westen van het land beweegt”, legt hij uit. “In kustgebieden komen ze echter nauwelijks voor, maar misschien weten we dat niet zeker omdat er simpelweg te weinig geteld en gemeld wordt. Door deze tellingen hopen we een duidelijker beeld te krijgen van de spreiding van de verschillende soorten.”

Waardevol onderzoek

Hoe gaat de wespentelling in zijn werk? Veenstra legt uit: “Je zoekt een plek uit waarvan je denkt dat er wespen zullen zijn, en je observeert daar ongeveer een half uur lang wat je ziet. Vervolgens noteer je wat je hebt gezien en meldt dat op tuintelling.nl.” De nationale wespentelling loopt van 17 tot en met 25 augustus, en deelnemers mogen zo vaak tellen als zij willen zolang dat maar gebeurt op verschillende plekken.

De gegevens die tijdens de telling worden verzameld, zijn waardevol voor wetenschappelijk onderzoek. “Met de informatie kunnen we een database opbouwen waarmee we de verspreiding van verschillende wespensoorten in Nederland steeds beter in kaart brengen”, zegt Veenstra. “We willen ook weten hoe het staat met de populaties van verschillende soorten, zoals de limonadewesp en de langkopwesp, die misschien wel in opkomst is.”

LEES OOK:
Stadsimker over mislukt bijenseizoen: ‘In veertig jaar nog nooit meegemaakt’

Angela Weisz