Zelf is Anne Vermeer (73) zo’n zeven jaar lid bij Zang en Vriendschap. Hij is een muziekliefhebber en speelt al jaren cello. “Op een gegeven moment word ik straks te oud daarvoor. Dan willen je vingers bijvoorbeeld niet meer. Maar zingen kan je altijd blijven doen”, vertelt hij.
Vermeer had nog nooit eerder gezongen en in Oisterwijk zijn verschillende koren te vinden maar bij Zang en Vriendschap vond hij een mooi onderkomen. “Vierstemmige, klassieke muziek, dat heeft mijn voorkeur. En dat is ook wat Zang en Vriendschap doet: klassieke en vaak romantische stukken van bijvoorbeeld Schubert of Beethoven. Ik vind het veel leuker dan ik eerst had gedacht.”
Momenteel bestaat het koor uit een keurige 35 leden, al was dat niet altijd het geval. “In de dertiger jaren hadden wij er wel tachtig, net zoals rond 2000”, vertelt Vermeer. “Nu zijn we heel tevreden met ons ledenaantal.”
100 jaar niet anders
Zang en Vriendschap heeft een rijk verleden. Het koor is in 1924 opgericht en was uitsluitend voor mannen. Zeven jaar later, in 1931, mochten ook vrouwen aansluiten. Dinsdagavond is het vaste repetitiemoment. “En dat is al honderd jaar niet anders”, lacht Vermeer. Het is mooi dat het koor al een eeuw bestaat. Veel andere koren in het land redden het niet zo lang en zijn bijvoorbeeld vanwege de coronapandemie, opgeheven. Zang en Vriendschap bleef in die periode actief en door goed met elkaar mee te denken over oplossingen, kon het koor blijven bestaan.
Tekst loopt door onder de foto
Boek geschreven
Voor het eeuwfeest had Zang en Vriendschap mooie plannen in petto. Zo schreef Vermeer een bijzonder boek over het 100-jarige bestaan van Zang en Vriendschap. “Ik ben twee jaar geleden begonnen met het onderzoek.” Nadat Vermeer bestuurslid werd, is hij een kijkje gaan nemen in het archief van het koor. “Dat was een puinhoop”, lacht hij. “Ik kwam de meest gekke dingen tegen.” Een boete van 25 gulden van BumaStemra en zelfs bladmuziek gemaakt met een hectografeermachine, je kon het zo gek niet bedenken of het lag diep verborgen in het archief.
Vermeer is een jaar lang in de muziekgeschiedenis van Nederlandse koren gedoken. “Ik heb materiaal verzameld, historisch onderzoek gedaan. Op het internet en in het archief in Tilburg en natuurlijk ons eigen archief.” Al die informatie heeft Vermeer op een rijtje gezet en is gebundeld in een boek. “Het liep een beetje uit de hand omdat er zo veel interessant materiaal was. Dus het is een vrij dik boek geworden, met wel 325 afbeeldingen.”
Koninklijke Erepenning
Op zondag 30 juni gaf Zang en Vriendschap ter ere van het 100-jarige bestaan een jubileumconcert. Het concert was nagenoeg uitverkocht, zo’n driehonderd mensen waren aanwezig. Hans Janssen, burgemeester van Oisterwijk, mocht het koor die middag ook verrassen. Hij reikte de Koninklijke Erepenning uit, ter ere van het mooie jubileum.
LEES OOK:
Musicalvereniging BOeMs is er een die staat, en dat al vijftig jaar