De woningen die de gemeente wil bouwen zijn tien meter hoog, waardoor de wind tegengehouden wordt. ‘’Als de wind vanuit het zuidwesten belemmerd wordt, kan de molen minder goed draaien”, geeft Willemsen aan. Als de molen in Oisterwijk minder wind vangt, draaien de wieken minder, zijn er minder maaldagen en kan er dus minder werk verricht worden. Volgens het bestuurslid is er regelgeving dat er niet binnen honderd meter van de molen gebouwd mag worden. “Nu wil de gemeente binnen vijftig tot zestig meter gaan bouwen.”
Belangrijke taak
De molen heeft sinds 1992 een belangrijke taak, het malen van meel. ‘’Wij leveren jaarlijks zo’n 25.000 tot 30.000 kilo meel per jaar. En we hebben zelf ook veel meel nodig voor onze winkel’’, vertelt Willemsen.
De leden van stichting Kerkhovense Molen wilden eigenlijk gaan uitbreiden. ‘’We hebben net een nieuwe visie gemaakt, voor de komende tien jaar. We denken dat we kunnen uitbreiden naar tussen de dertig tot veertig ton per jaar. Daar is een markt voor. We hebben de capaciteit en zouden dat graag willen.”
De stichting liet een onderzoek uitvoeren door een onafhankelijk bureau. ‘’Normaal hebben we 113 maaldagen, maar als de molen niet kan draaien, wordt dat een stuk minder. Wanneer de gebouwen er staan, hebben we over tien jaar nog maar dertig maaldagen. Dat is een flinke daling’’, voegt Willemsen toe.
Begrip
Om het probleem aan te kaarten, zette de stichting een schriftelijke petitie op, waar 850 handtekeningen op stonden. ‘’Die hebben we aan de burgemeester gegeven. Hij ontving de petitie met een glimlach. Maar het bouwplan gaat toch door, dat was al duidelijk.’’ Daarover sprak Willemsen ook met andere molenaars. ‘’Zij ervaren het ook op die manier. De gemeentes willen nu de doorpakken op extra woningen.’’
De stichting kreeg op sociale media veel reacties van mensen die hun steun betuigen. ‘’Het is een karakteristiek monument in Oisterwijk. De molen kan alleen blijven bestaan als er gewerkt kan worden. We hebben de lokale politieke partijen uitgenodigd om langs te komen. Dan kunnen ze zien wat er allemaal gebeurt en wat er dus weg zou gaan. Hier heeft een aantal gehoor aan gegeven.’’
De stichting
De stichting Kerkhovense Molen is in 1992 opgericht. ‘’De gemeente wilde de molen verkopen en toen heeft de stichting hem gekocht. Sindsdien willen wij ervoor zorgen dat de molen in Oisterwijk in gebruik blijft”, voegt Willemsen toe.
LEES OOK:
Gemeente ziet ruimte voor extra nieuwe woningen in Oisterwijk