Oisterwijk zet stevig in op woningbouw: ‘We willen zoveel mogelijk betaalbare woningen’

De Lind in Oisterwijk (foto: Google Maps)

De gemeente Oisterwijk gaat de komende jaren fors inzetten op woningbouw. Met het onlangs vastgestelde Koersdocument Oostflank wil de gemeente, samen met Tilburg, duizenden nieuwe woningen realiseren. Het doel is om in de regio tot 2040 maar liefst 5.000 woningen bij te bouwen, waarvan 2.000 in Oisterwijk. Naast reguliere woningbouw zet de gemeente ook in op flexwoningen om het tekort aan woningen snel aan te pakken.

Het college heeft het Koersdocument Oostflank, gericht op de woningbouw in Oisterwijk, Haaren, Moergestel, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel, voorgelegd aan de raad. Donderdagavond staat het op de agenda van de raad in Oisterwijk.

Dit plan, dat vooruitkijkt tot 2040, voorziet in de bouw van zo’n 5000 woningen in de hele regio. Oisterwijk zelf krijgt er ongeveer 2000 bij. “We hebben echt behoefte aan betaalbare woningen, maar aan de andere kant ook aan doorstroming naar duurdere woningen,” stelt wethouder Eric Logister.

Te weinig

Volgens het plan is de verdeling dertig procent sociale huurwoningen, veertig procent middenhuur en dertig procent koopwoningen in het duurdere segment. Dit sluit aan bij de woonzorgvisie 2022-2027 van Oisterwijk, waarin niet alleen het aantal woningen, maar ook de leefbaarheid van wijken centraal staat.

De laatste vijf jaar zijn er in Oisterwijk zo’n vijfhonderd woningen bijgekomen, gemiddeld honderd per jaar. “Dat vinden we te weinig”, erkent Logister. “Onze ambitie is om tot 2030 jaarlijks 150 woningen te bouwen. Het Koersdocument helpt daarbij, want het biedt ontwikkelaars een duidelijke route.”

De uitdaging ligt natuurlijk vooral in het verhogen van het aantal sociale huurwoningen. “Er is een nauwere samenwerking met woningcorporaties nodig”, aldus Logister. “We bespreken het aanbod in de pijplijn en waar de kansen liggen regelmatig.” Ook gelooft de wethouder dat de nieuwe Omgevingswet, die bouwprocedures kan versnellen, een oplossing biedt.

Trend van flexwoningen

Een innovatieve oplossing en bovendien een trend in meerdere gemeenten om het woningtekort tijdelijk op te vangen, is de inzet van flexwoningen. Deze kant-en-klare bouwpakketten kunnen zo’n 15 jaar op een tijdelijke locatie blijven staan. Oisterwijk wil er de komende jaren 50 tot 100 plaatsen. “Aan het Gildepad in Haaren staan er al tien, aan de Scheerman in Moergestel komen er vijftig en aan de Moergestelseweg in Oisterwijk nog eens 24,” vertelt Logister. De teller staat nu dus nog op ongeveer 85.

Flexwoningen zijn van tijdelijke aard en bieden geen langetermijnoplossingen. “Gelukkig maken onze inwoners nog steeds een wooncarrière en vijftien jaar is lang”, zegt Logister. Wanneer mensen na die vijftien jaar toch moeten verhuizen, helpt de gemeente ze hierbij. “Samen met de woningcorporaties zorgen we ervoor dat huurders goed worden voorgelicht en begeleid naar een nieuwe woonplek.”

LEES OOK:
Volgende stap in woningbouw met 50 flexwoningen in Moergestel
Oisterwijk moet 150 woningen per jaar bouwen, maar dat lukt niet

Wethouder Eric Logister (bron: Gemeente Oisterwijk).

Edita Saakian