Volgende stap in woningbouw met 50 flexwoningen in Moergestel

(foto: Omroep Tilburg).

De gemeente Oisterwijk heeft een B.V. uit ’s-Hertogenbosch geselecteerd voor de realisatie van 40 tot 50 flexwoningen aan de Scheerman in Moergestel. Hiermee zet de gemeente een belangrijke stap in de ontwikkeling van tijdelijke woningen in de regio.

Er is een groot tekort aan (sociale huur)woningen, vooral voor een- en tweepersoonshuishoudens in de regio. In de gemeente Oisterwijk zijn er plannen voor nieuwe woningen. Naast deze plannen wil de gemeente versneld woonruimte creëren. Daarom worden op drie locaties in de gemeente flexwoningen ontwikkeld. Naast de locatie aan de Scheerman in Moergestel komen er ook flexwoningen aan de Moergestelseweg in Oisterwijk en aan het Gildepad in Haaren.

Grote behoefte

Wethouder Eric Logister benadrukt het belang van deze stap: “Ik ben blij dat we weer een stap hebben gezet in de goede richting. Nu snel aan de slag met het compleet maken van de vergunningaanvraag, daarvoor mikken we op het derde kwartaal van 2024.”

De gemeente Oisterwijk streeft ernaar jaarlijks 150 woningen op te leveren, maar in de afgelopen zes jaar zijn er gemiddeld slechts 82 huizen per jaar gebouwd. Dit is te wijten aan verschillende factoren, waaronder de stikstofregels en gestegen bouwkosten.

Prognoses

De prognoses voor de komende jaren zijn positief. In 2026 moeten er 313 nieuwe woningen bijkomen en in 2027 zelfs 474. Casper Boot, fractievoorzitter van PRO Oisterwijk, licht toe: “Dat heeft er mee te maken dat er best wel een aantal grote bouwplannen aankomen, in Moergestel en Oisterwijk. Die kleine projectjes, van vijf of tien woningen, zetten geen zoden aan de dijk. Als er ergens een stuk grond over is, worden daar in Oisterwijk nogal snel vijf villa’s opgezet.”

Dat het de afgelopen zes jaar niet lukte om aan de doelstelling te voldoen, heeft volgens Boot verschillende redenen. “Ik denk dat het als relatief kleine gemeente moeilijk is om alle kansen te pakken. Er moeten keuzes worden gemaakt. Alle projecten moeten serieus worden genomen, maar als iemand zijn uren steekt in kleinere projecten is er nog geen tijd om te beginnen aan de grotere projecten.”

35 procent

De flexwoningen in Moergestel lijken een eerste stap de goede richting. De gestegen bouwkosten maken het namelijk toch moeilijk om betaalbare woningen te realiseren. “Volgens mij is betaalbaar tegenwoordig iets van vier ton. Daarvan zeggen wij, dat is niet betaalbaar. Je moet al met twee personen zijn en dan ook nog eens allebei boven modaal verdienen. Daarom vragen we ons af: waar blijft die 35 procent?”, vraagt Boot zich af.

LEES OOK:
Oisterwijk moet 150 woningen per jaar bouwen, maar dat lukt niet

Tristan Kans