Bijna 1500 dak- en thuisloze personen in de regio: waaronder ook kinderen

Ook in Nederland komt het voor: dakloze mensen die iedere avond opnieuw op zoek gaan naar een beschutte plek om voor de nacht hun tentje op te zetten. Foto: Kansfonds

In de regio Hart van Brabant zijn 1484 dak- en thuisloze personen geteld door 68 verschillende organisaties. Onder deze groep bevinden zich ook 334 kinderen. De komende periode zullen de gemeenten en hun partnerorganisaties deze cijfers verder analyseren en beoordelen.

Door een nieuwe manier van tellen heeft de regio Hart van Brabant dak- en thuisloze personen in kaart gebracht. In totaal werkten 68 organisaties mee aan de zogenoemde ‘ETHOS telling’. Dit onderzoek is noodzakelijk om gerichte acties uit te kunnen voeren om dak- en thuisloosheid terug te dringen en te voorkomen.

Cijfers in kaart gebracht

Volgens Marcelle Hendrickx, wethouder gezondheid, zorg en ondersteuning in Tilburg, laat het aantal betrokken organisaties zien hoe urgent het probleem van dak- en thuisloosheid is. “Door te zoeken naar de juiste ondersteuning waardoor mensen weer een dak boven hun hoofd krijgen. Maar ook door samen te zorgen dat deze mensen in beeld komen en niet vereenzamen of uit schaamte niet om hulp durven vragen. Kijk daarom niet weg, maar vraag aan mensen om je heen hoe het met ze gaat als er onverwachte omstandigheden zijn.”

De cijfers zijn zorgwekkend. Zo zijn er in totaal 334 dak- en thuisloze kinderen onder de 18 jaar geteld. Van deze kinderen zijn er 30 alleenstaand, terwijl 304 kinderen samen met hun ouder(s) dakloos zijn.

Daarnaast zijn 425 kinderen indirect betrokken bij de situatie van een dak- of thuisloze ouder. In dit geval is de ouder dakloos, maar het kind zelf niet. Een groot deel van de getelde personen (43%) is jonger dan 28 jaar.

Verborgen dakloos

Het grootste deel van de dak- en thuisloze personen verblijft noodgedwongen bij familie, vrienden of derden (31%) en in de tijdelijke opvang (24%). Het valt op dat een groot deel van de dak- en thuisloze vrouwen (37%) samen met eventuele kinderen verblijft bij familie, vrienden, kennissen of derden. Deze groep is dus ‘verborgen dakloos’.

Uit de telling blijkt dat ongeveer 66% van de getelde inwoners niet in beeld is bij gemeenten en samenwerkingspartners in de regio. Het aantal dak- en thuisloze personen op campings en vakantieparken is met dit telonderzoek onvoldoende in beeld gebracht.

Niet-Nederlandse nationaliteit

De telling laat ook zien dat dakloze personen met een niet-Nederlandse nationaliteit, voornamelijk uit Europa, een opvallende groep vormen in het straatbeeld. Volgens de betrokken organisaties is het merendeel van deze mensen (voormalig) arbeidsmigrant.

Peter Meulenberg, regionaal projectleider aanpak dakloosheid regio Hart van Brabant, geeft aan dat er met de resultaten aan de slag wordt gegaan. “Bij het tellen bleek dat het moeilijk is om goed zicht te krijgen op deze groep. Dit komt doordat zij vaak verblijven in niet-conventionele woonruimten, zoals in een stacaravan, op een vakantiepark of bij vrienden, familie of derden. De verwachting is dat het aantal dak- en thuisloze arbeidsmigranten in werkelijkheid groter is dan wat het straatbeeld doet vermoeden.”

Regionaal actieplan

In de regio Hart van Brabant wordt samen ingezet met alle gemeenten, organisaties, professionals, vrijwilligers en inwoners om de juiste stappen te zetten met behulp van het actieplan ‘Iedereen een (t)huis’. De ETHOS telling is onderdeel van dit actieplan. In het plan is ‘Wonen Eerst’ erg belangrijk. Mensen die dak- of thuisloos raken worden zo snel mogelijk weer aan een eigen (t)huis geholpen. Daarnaast wordt er ingezet op preventie. Dreigende dak- en thuisloosheid wordt vroegtijdig gesignaleerd, zodat dit kan worden voorkomen.

De diverse mensen die geteld zijn en de verschillen in situaties waarin zij zich bevinden, maken duidelijk dat gemeenten deze problematiek niet alleen kunnen oplossen. Gemeenten in de regio hebben samenwerkingspartners, organisaties in de regio, vrijwilligers en inwoners nodig om dak- en thuisloosheid samen tegen te gaan.

LEES OOK:
Tilburg pakt dakloosheid aan: ‘Meer dan bed, bad en brood’
Marcel (22) werd dakloos in Tilburg: ‘Mijn zus zette me op straat’

Vanessa Spaanderman