Het Energielabel hangt volgens Sil de Graaf van Energiebox samen met de leeftijd van het huis. ‘’De nieuwere huizen zijn sneller duurzaam dan de oudere huizen. Zo is het niet de bedoeling dat huizen nog met enkelglas gebouwd worden.’’ Oudere huizen kunnen met zonnepanelen en het achteraf isoleren van de muren, toch wat verduurzamen. Uiteindelijk kan dat leiden tot een beter Energielabel.
Ook studenten kunnen bij de stichting terecht. ‘’We geven workshops in een studentenhuis. Hier spreken coaches, die het heel leuk vinden om met studenten om te gaan, in een groepsgesprek hoe je zoveel mogelijk energie kan besparen’’, geeft De Graaf aan.
Tips
Er zijn bepaalde manieren waarop je elk jaar twee- tot driehonderd euro kan besparen, als het om energieverbruik gaat. ‘’Je kunt radiatorfolie gebruiken, om de warmte binnen te houden. Daar heb je ook tochtstrippen voor, die je bij de deur kunt gebruiken. Verder helpen dichte scharnieren tegen het ontvluchten van de tocht.’’ Volgens De Graaf moet er wel altijd genoeg getocht worden, zodat er geen schimmel kan ontstaan in het huis. Zo werken ledlampen ook energiebesparender ten opzichte van gloeilampen.
Er zijn ook tips voor dingen die je niet op het eerste gezicht opmerkt. Zo geeft de stichting een thermometer aan mensen om te kijken hoe koel hun koelkast is. ‘’Hoe kouder de temperatuur, hoe meer energie het kost’’, aldus De Graaf.
De stichting
De stichting werkt met tien mensen in Tilburg en heeft hier al meer dan 5000 mensen bezocht. De stichting geeft sinds 2020 vooral advies en producten, wat op kleinschalige manier ervoor kan zorgen dat je duurzamer kan wonen. De medewerkers richten zich ook op energiearmoede. ‘’We krijgen via de enquêtes die we sturen vaak positieve reacties terug. Dat doet ons goed’’, stelt De Graaf.