Daarom heeft de Efteling acht jaar geleden een natuurvergunning gekregen waarin staat dat ze niet meer dan vijf miljoen individuele bezoekers mogen hebben. Dat individuele is heel bewust erbij gezet. Als bezoekers bijvoorbeeld in het hotel van de Efteling overnachten, gaan ze niet drie dagen met de auto open neer. De drie dagen dat zij dan in het park zijn tellen dan maar een keer mee.
De Efteling is afgelopen jaren groter geworden met nieuwe attracties en het attractiepark denkt nog niet aan stoppen met uitbreiden. Maar die natuurvergunning maakt dat moeilijk. “We zouden heel graag een nieuwe natuurvergunning krijgen, maar dat ligt buiten onze invloedssfeer”, aldus Steven van Gils, woordvoerder van de Efteling.
Verantwoordelijkheid
De Efteling geeft aan de verantwoordelijkheid te nemen. “We houden zowel bezoeken als bezoekers en de bijbehorende uitstoot goed in de gaten. Wanneer er daadwerkelijk grenzen in zicht komen, kijken we op dat moment wat dan de meest logische beheersmaatregelen zijn en zullen we uiteraard onze duurzame verantwoordelijkheid nemen.”
De Efteling denkt zelf niet dat de vijf miljoen dit jaar al wordt aangetikt. “Op basis van het aantal exacte bezoekers van vorig jaar denken we dat we dit jaar niet in de problemen omen. Mocht dit wel zo zijn, gaan we zoals aangegeven kijken wat de meest logische beheersmaatregelen zijn.”
Mocht de Efteling alsnog over die vijf miljoen jaarlijkse bezoekers heen komen, hangt er waarschijnlijk een dwangsom van twintig euro per bezoeker boven hun hoofd.
LEES OOK:
Efteling omgetoverd tot podium voor Te land, ter zee en in de lucht