Het gaat in eerste instantie om de opvang van maximaal 65 statushouders (28 kamers) voor een periode tot 1 juli 2024. Omdat dit een tijdelijke opvang is, is hiervoor geen
goedkeuring van de gemeente Tilburg nodig en ook geen omgevingsvergunning.
Het COA sluit niet uit dat de opvangperiode wordt verlengd. Dit is afhankelijk van de instroom van vluchtelingen in Nederland en het aantal beschikbare woningen voor statushouders op dat moment.
Toename van alleenstaande statushouders
Gemeente Tilburg staat voor groeiende uitdagingen op het gebied van huisvesting van statushouders. De taakstelling voor de eerste helft van 2024 is vastgesteld op 238 personen, en deze trend zal naar verwachting de komende jaren aanhouden. Naast de groeiende taakstelling voor huisvesting van statushouders, kampt Tilburg ook met een specifieke uitdaging: een stijgend aantal alleenstaanden dat een verblijfsvergunning krijgt en aan de gemeente wordt gekoppeld.
Volgens een halfjaarlijkse taakstelling vanuit het Rijk moeten gemeenten een bepaald aantal statushouders huisvesten. Tilburg had in 2023 een taakstelling van 588, waarvan er 494 op tijd een woning kregen. 94 statushouders kregen niet voor het einde van het jaar huisvesting. Dat kwam volgens het college vooral vanwege late koppelingen aan de gemeente na 1 oktober en incomplete dossiers. In 2023 steeg daarbij ook het aantal toegewezen alleenstaande statushouders.
Kleine, betaalbare woningen
De uitdagingen nemen toe, omdat de taakstelling voor de eerste helft van 2024 op 238 personen is vastgesteld. Het lijkt erop dat dit aantal hoog zal blijven in de komende jaren. Vooral het groeiende aantal alleenstaande mensen dat een verblijfsvergunning krijgt, vormt een knelpunt volgens het college.
In 2022 bestond bijna 30% van de toegewezen mensen in Tilburg uit alleenstaanden, maar in 2023 was dit percentage gestegen naar 60%. Om aan de huisvestingsvraag te voldoen, zijn er meer kleine, betaalbare woningen nodig, weet het college. Ook wordt gekeken naar andere oplossingen, zoals het onzelfstandig huisvesten van alleenstaande statushouders in afwachting van gezinshereniging.
Hotel de Druiventros
De gemeente werkt samen met woningcorporaties om oplossingen te vinden, waaronder de realisatie van 114 woningen in ‘flexwoonprojecten’ aan de Dr. Bloemenlaan en de Bijsterveldenlaan. De locatie Spoorlaan 446-448, waar nu ook Oekraïense vluchtelingen verblijven, zou ook deels en tijdelijk kunnen worden ingezet.
Op de peildatum van 12 maart worden nog eens 102 statushouders (inclusief 23 kinderen) tijdelijk gehuisvest in Hotel de Druiventros. De verwachting is dat 24 statushouders in april en mei uitstromen naar een van de dertien woningen in Tilburg. In het hotel in Berkel-Enschot is een capaciteit van 150 bedden. Afhangend van de koppelingen van het COA, probeert de gemeente deze locatie, ook in de toekomst, zo goed mogelijk te benutten.
LEES OOK:
Tijdelijke opvang voor 150 statushouders in de Druiventros
Statushouders en jonge vluchtelingen gaan werken in de zorg
Nog geen nieuwe tussenopvang voor statushouders in Tilburg