Al 40 jaar kunnen families met een ziek kind terecht bij het Ronald McDonald Huis

Het Ronald McDonald Kinderfonds bestaat 40 jaar. Al meer dan 6500 gezinnen zijn geholpen door de stichting. Zo ook de vader Louk van de familie Staals die zo’n vier jaar geleden iets verschrikkelijks meemaakte. “Niet hoeven te rijden en gewoon op loopafstand van je kind kunnen zijn en er altijd er kunnen zijn. Als je daar gebruik van kan maken, dan moet je dat zeker doen”, aldus Louk Staals.

Zijn zoon Leandro raakte in december 2021 betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Daarbij liep hij zwaar hersenletsel op. “In eerste instantie waren we hier in het Elisabeth Ziekenhuis terechtgekomen en daarna mocht hij gaan revalideren op de intensieve neurorevalidatie bij Libra. Via die manier hebben wij kennis gemaakt met het Ronald McDonald Huis”, vertelt Louk.

Een Ronald McDonald Huis is een verblijfplek voor ouders van vaak ernstig zieke kinderen. Het Ronald McDonald Huis Middenwest-Brabant is een van de elf locaties in Nederland. Manager Willeke van Seeters leidt samen met haar team het huis. “Ons huis heeft een aparte specialisatie en dat is ernstig hersenletsel. Dat komt omdat er naast het ETZ een revalidatiecentrum is. Zij proberen kinderen via een speciale therapie uit coma te halen”, legt Van Seeters uit. Dit is de zogenoemde Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN)-therapie.

Ziekenhuis op loopafstand

Ruim vijf maanden woonde hij op loopafstand van het ziekenhuis. Het heeft Louk als ouder veel voordelen gebracht. “Je hoeft niet iedere keer je auto in te stappen en weer in een drukke spits te komen. Het is gewoon lekker te voet. Je hoeft maar een paar honderd meter te lopen en je bent bij het ziekenhuis”, zo laat Louk weten. Fijn voor de vroege afspraken, maar ook als er iets aan de hand is. “Leandro is nog best vaak vanuit de VIN-therapie weer terug naar het ziekenhuis met allerlei ellende. Als ze je dan bellen, ben je binnen vijf minuten er. Hoe fijn is dat?”

Het huis bracht meer dan alleen gemak. Louk bouwde er een sterke band op met andere gezinnen. “We zaten daar allemaal met een kind die een zwaar hersenletsel had. Dat creëerde een band en we waren er voor elkaar in alle opzichten”, legt Louk uit. Soms was er zelfs ruimte voor ontspanning. “We deden veel samen eten en zo hebben we ook samen gezellig wezen barbecueën. Het was toch fijn, ondanks dat het je in een rotperiode zit. Het voelde echt als een thuis.”

In totaal kunnen er op deze locatie vijf gezinnen verblijven. Er is een enorme keuken, een grote huiskamer, een speelhoek en een groot terras. lles is erop gericht om een thuisgevoel te creëren. Ouders uit heel Nederland – van Groningen tot Zuid-Limburg – maken er gebruik van. “Het geeft ze gewoon rust. Het is ook bewezen dat ouders de zorg voor hun kind op deze manier beter kunnen volhouden. Doordat ze ontzorgd worden op deze manier. Daarnaast genezen de kinderen ook vaak wat beter omdat de ouders in de buurt zijn”, licht Van Seeters toe.

Sponsors

De verhalen zoals die van Leandro gaan de manager aan het hart. Daarom blijft ze zich hard inzetten voor de families. “Het raakt mij enorm. Ik huil en lach met de gasten mee. Gelukkig ga ik er niet slechter van slapen, maar ik zet het juist om in extra adrenaline om nog meer voor elkaar te krijgen. Om nog meer sponsoren te vinden die dit huis steunen. Door mijn werk zie ik hoe belangrijk dat is dat deze ouders opgevangen worden om zo dicht mogelijk bij hun zieke kind te kunnen zijn.”

Ronald McDonald Huis

Dankzij het Ronald McDonald Kinderfonds kunnen families met een ziek kind op loopafstand van het ziekenhuis verblijven. Al 40 jaar zetten zij zich hiervoor in. In Nederland zijn er inmiddels 11 Ronald McDonald Huizen, 12 Huiskamers en 3 vakantiehuizen – waaronder in Tilburg. In die vier decennia zijn al meer dan 6.500 gezinnen geholpen.

LEES OOK:
Hoge nood bij Ronald McDonald Huis, wc-papier is op en lastig te krijgen

Vanessa Spaanderman