Tilburg – Brieven schrijven is iets van vroeger. Dat zou je denken, maar elk jaar op de internationale Dag van de Rechten van de Mens komen overal ter wereld honderdduizenden mensen samen om brieven te schrijven en zich solidair te tonen met mensen die waar ook ter wereld gebukt gaan onder mensenrechtenschendingen. Ook in Tilburg wordt op maandag 10 december volop geschreven: van 13.00 tot 17.00 uur in Boekhandel Gianotten Mutsaers, Emmapassage 17, en van 18.00 tot 20.00 uur in de Bibliotheek Tilburg Noord, Wagnerplein 4.
Iedereen is welkom om aan de hand van voorbeeldteksten een brief of kaart te schrijven, of om een petitie te ondertekenen. In een paar minuten tijd maak je het verschil tussen onrecht en gerechtigheid.
Tijdens de schrijfactie worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen, of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. De actie is gericht op de autoriteiten die hier verantwoordelijk voor zijn, om hen te vragen om vrijlating van gevangenen en om gerechtigheid.
Hoe meer brieven, hoe groter die vuist tegen onrecht, hoe groter de druk op autoriteiten die het met de mensenrechten niet zo nauw nemen.
Ook schrijven Amnesty-supporters groetenkaarten aan de mensen die dit jaar centraal staan, zodat ze weten dat ze niet vergeten worden. In het verleden is gebleken dat gevangenen beter behandeld werden nadat zij groetenkaarten hadden ontvangen. Supporters schrijven naar mensen om ze hoop en troost te geven, mensen die ten onrechte gevangen zitten in overvolle cellen, gemarteld zijn of gediscrimineerd worden.
Amnesty’s actiemethoden zijn met de tijd meegegaan. Maar de handgeschreven brief, de persoonlijke verontwaardiging over de onrechtvaardige behandeling van een medemens: het werkt nog steeds. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie de actie is. Dat is onvoorstelbaar belangrijk.
En het heeft effect: al vele activisten kwamen vrij dankzij eerdere schrijfacties. Eerder dit jaar kwam Tadjadine Mahamat Babouri, beter bekend als Mahadine, vrij. De mensenrechtenverdediger was in 2016 opgepakt nadat hij de regering van Tsjaad had bekritiseerd vanwege haar economische wanbeleid. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. ‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie’, liet Mahadine weten.
In 2017 stuurden Amnesty-supporters – van schoolkinderen tot ouderen in verzorgingstehuizen – meer berichten dan ooit tevoren, van fraai geschreven brieven tot tekeningen en kaarten. Of ze zetten hun handtekening om een oproep tot gerechtigheid kracht bij te zetten. Tijdens de actie van vorig jaar werden in Nederland 150.000 brieven geschreven.
foto: Jessica Schoenmakers