Een talkshow in het teken van Keti Koti: ‘Een avond vol leermomenten, maar ook van plezier’

keti koti anastasia
De tweede editie van Kulture to Kraak staat in het teken van Keti Koti (Foto: Bunga C. Noz).

Skaafijs van Domme Kar, een tambúband en drie interessante gasten vormden de basis van de tweede editie van Kulture to Kraak. De 17-jarige Anastasia Hellement presenteert donderdag 20 juni de talkshow, die deze keer volledig in het teken staat van Keti Koti.

Keti Koti is een feest- en herdenkingsdag die de afschaffing van de slavernij markeert. De letterlijke vertaling van het woord betekent ‘gebroken ketenen’, legt Anastasia uit. “Het is een dag waarop we de vrijheid vieren, maar er wordt ook stilgestaan bij wat er in het verleden is gebeurd.”

Uitgebreid programma

Kulture to Kraak heeft voor donderdag een uitgebreid programma samengesteld rondom Keti Koti. Zo is er naast de talkshow ook een optreden van een traditionele tambúband, wordt er een performance opgevoerd en is er de hele avond schaafijs van Domme Kar. “Daarbij is deze avond niet alleen een kans om te herdenken en vieren, maar ook om te leren en bewust te worden van onze geschiedenis.”

Familiestamboom

Voor Anastasia heeft Keti Koti een diepe betekenis. “Voor mij is het een manier om me bezig te houden met mijn eigen afkomst en dan vooral mijn Caribische kant. Het herinnert me aan wat mijn voorouders hebben meegemaakt, maar het geeft me ook kracht om door te vechten voor vrijheid en gelijkheid die nog steeds niet overal vanzelfsprekend is.”

Door zelf onderzoek te doen naar haar eigen familiestamboom en ontdekte Anastasia dat haar overgrootmoeder afkomstig was van Montserrat, een eiland bij Guadeloupe in de Caraïbische Zee. “Mijn overgrootmoeders achternaam was O’Gara en ik kwam erachter dat deze naam verbonden was aan een plantage op dat eiland. Het was een ontdekking die me hielp mijn verleden beter te begrijpen, ondanks dat veel informatie niet goed gedocumenteerd is.”

Verbonden met cultuur en identiteit

Sinds drie jaar is Anastasia actief bezig met Keti Koti. “Voor die tijd was ik me er wel van bewust, maar nu voelt het echt als een moment om mij te verbinden met mijn cultuur en identiteit.” Ze hoopt dat Kulture to Kraak dezelfde impact zal hebben op het publiek. “Het is een avond vol leermomenten en bewustwording, maar ook van plezier en verbinding. Ook voor mensen die nog nooit Keti Koti gevierd hebben is dit een interessante avond.”

Hoe ze dit jaar Keti Koti gaat vieren? “Vorig jaar vierde ik het in het theater, waar ik op dat moment een voorstelling maakte. Dit jaar overweeg ik om naar Amsterdam te gaan. Daar wordt Keti Koti echt groots gevierd.”

LEES OOK:
Musicalvereniging BOeMs is er een die staat, en dat al vijftig jaar

Angela Weisz