Bedrijf wil Draaiend huis sneller laten draaien met slimme stunt

Het spandoek op het Draaiend huis (foto: Agnes van der Straaten).

Een slimme stunt van een Alphense bedrijf. Met een groot spandoek vastgemaakt aan het Draaiend huis in Tilburg wil het technische bedrijf de gemeente ervan overtuigen dat het huis veel sneller weer in beweging gezet kan worden dan nu aangenomen wordt. Telefonisch kregen ze de gemeente niet te pakken, dus maakte ze een groot spandoek gemaakt met de tekst: “Stilstand voorkomen?”

Het draaiende huis is een kunstwerk van John Körmeling, in de vorm van een eengezinswoning. Het huis draait rondjes op de Hasseltrotonde. Een vreemde gewaarwording voor de automobilisten die erom heen rijden.

Maar het huis staat nog al eens stil. In mei werd het huis voor de zoveelste keer stilgezet, omdat de volledige technische installatie moet worden geïnspecteerd om wille van de veiligheid. Zowel de machine als de rails waarop het huis draait zullen waarschijnlijk vervangen moeten worden. Verwacht wordt dat het huis pas aan het eind van dit jaar weer draait, zegt de gemeente.

“Laat ons het klusje klaren en we zijn er in een paar weken uit”

Volgens Mike de Bresser van Reboow duurt dat veel te lang en is dat helemaal niet nodig. “Het Draaiend huis kan veel sneller weer aan het draaien zijn”, vertelt hij aan Omroep Brabant. Dat hoeft niet tot het volgend jaar te duren. Laat ons het klusje klaren en we zijn er in een paar weken uit”, zegt De Bresser zelfverzekerd.

Hij had al eens tijdens een netwerkborrel met andere ondernemers het balletje opgeworpen, maar kreeg met geen mogelijkheid contact met de gemeente. “We werden van het kastje naar de muur gestuurd en hebben niemand aan de telefoon gekregen die erover gaat”.

Vandaar dat hij met mede-eigenaar Freek Broers het idee kreeg om de boel maar eens groots aan te pakken. Er werd een groot spandoek gemaakt, dat werd ’s nachts opgehangen en daar werd een filmpje van op LinkedIn gezet. De marketing truc was in gang gezet.

De Bresser:” We willen tegen de gemeente zeggen dat wij ervoor kunnen zorgen dat het goed gemaakt wordt en voortaan altijd kan blijven draaien.”

“Het is net als met de auto. Als het rode lampje aangaat en je negeert het, is het duurder dan nu de olie bijvullen”

De Bresser ziet het kunstwerk eigenlijk net als alle andere machines die hij maakt en onderhoud: ”Of het nou een huis is of een zware machine, dat maakt voor ons niet zoveel uit. Ergens komt er stroom in en dan gaat er iets bewegen. Het zou niet zo vaak kapot moeten gaan. Er zou maandelijkse inspectie en onderhoud op losgelaten moeten worden en dan moet stilstand voorkomen kunnen worden. Dat is met je auto ook zo. Als het rode lampje aangaat en je negeert het, dan is het waarschijnlijk duurder dan nu even de olie bijvullen.

Of de gemeente in zee wil met het Alphense bedrijf is niet duidelijk. De gemeente wil eerst een goed onderzoek doen naar wat er mis en is met het Draaiend huis en dan pas over oplossingen nadenken. Ook spelen de kosten daarbij een rol. Volgens de gemeente is er voldoende structureel onderhoud gepleegd.

LEES OOK:
Waarschijnlijk nieuwe motor en rails nodig voor het Draaiend Huis

Omroep Brabant