De meeste mensen die lijden aan MS hebben een zogenoemd relapsing remitting beloop van de ziekte. Daarbij wisselen terugval en periodes van herstel elkaar af. Bij een forse verergering wordt vaak een behandeling gegeven in het ziekenhuis. Dit gebeurt dan via een infuus, en duurt drie of vijf dagen.
Goed en veilig
Deze behandeling is nu ook net zo goed en net zo veilig thuis te geven. Maar het medicijn gebruik je daar dan in de vorm van capsules. Tot voor kort was het medicijn niet in deze vorm te krijgen in ons land, omdat import niet is toegestaan. Terwijl in omringende landen in de richtlijnen voor de behandeling van MS juist staat dat je het bij voorkeur via de mond toedient.
MS neurologen vinden dat wél een neuroloog de indicatie dient te stellen voor zo’n behandeling bij de patiënt thuis. Net als dat de apotheek in het ziekenhuis de capsules in dat geval dient te verstekken. Dit om te voorkomen dat patiënten erop aan gaan dringen dat ze zulke kuren te laagdrempelig verstrekt krijgen via de huisarts, zo laat het ETZ weten.
Productie van capsules
De afdeling Neurologie van het ETZ in Tilburg heeft via het Netwerk Zinnige Zorg de samenwerking gevonden met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daar is de productie van capsules al opgezet, die nu aan alle ziekenhuizen in het land te leveren zijn. Neuroloog bij het ETZ en initiatiefnemer Edo Arnoldus verwacht om die reden dat de capsules snel beschikbaar komen voor alle patiënten met MS. Hij legt uit: “Zij kunnen dan thuis de capsules slikken in plaats van meerdere dagen naar het ziekenhuis te moeten”.
Juiste Zorg op de Juiste Plek
Laatst zijn alle zorgverzekeraars akkoord gegaan met de vergoeding per 1 februari dit jaar. De indicatie de Juiste Zorg op de Juiste Plek levert namelijk niet alleen elk jaar een besparing van naar schatting ruim twee miljoen euro op, maar is dus volgens het ETZ vooral ook patiëntvriendelijk.