De studenten op het kampement bij Tilburg University blijven ijverig doorzetten met hun doelen. Ze willen dat de universiteit banden verbreekt met drie universiteiten in Israël. Ze kamperen daar ondertussen ruim anderhalve week en zijn begonnen aan hun ‘escalatieladder’. “Hoeveel escalatiestappen er nog zijn? Nou, meer dan genoeg. Mensen vinden het echt mooi wat we aan het doen zijn. Steeds minder mensen vinden het irritant en er is steeds meer begrip”, aldus Kevin de Winne, een van de organisatoren van het kampement.
Op woensdagmiddag vond er een gesprek plaats met Tilburg University. Onder andere Wim van de Donk, de Rector magnificus van de universiteit, was daarbij aanwezig. Kevin en de andere studenten voelden zich voorafgaand aan het gesprek al niet echt serieus genomen. “Hij deed een beetje betuttelend naar ons. Zo van: ‘Ja, jullie blijven hier wel kamperen, is het nog gezellig?'”
De uitkomsten
Tijdens het gesprek met Tilburg University bleef dit gevoel aanhouden; ze vonden het geen prettige ervaring. “Vooral Wim nam het woord tijdens het gesprek, hij gaf ons niet echt de kans om te spreken. We kregen slechts de gelegenheid om drie vragen te stellen, niet meer. Hoewel dit was wat we hadden verwacht, waren we toch teleurgesteld in hoe de Van de Donk handelde.”
Een woordvoerder van de universiteit geeft aan dat het doel van het gesprek was om aan te geven welke concrete stappen de universiteit op dat moment al gezet had. “Daar hebben we het met elkaar over gehad en PST heeft voldoende ruimte gehad om daar op te reageren en al hun vragen te stellen. We begrijpen hun zorgen en nemen het uiterst serieus.”
Tijdens het gesprek werd aan de demonstranten kenbaar gemaakt dat de universiteit een ethische commissie heeft aangesteld. Deze commissie zal eind juni advies uitbrengen over de banden met de universiteiten in Israël. Het bestuur ziet echter geen dringende noodzaak om de banden te verbreken voordat het advies is uitgebracht.
In de laatste aflevering van Stadsforum gaf Van de Donk al aan dat het bestuur van de universiteit een andere opvatting heeft dan de demonstranten. Verschillende professoren staan achter de demonstrerende studenten en bieden hun steun door middel van activiteiten en lezingen die gerelateerd zijn aan oorlogsthema’s. Bovendien schreven ze een open brief naar het bestuur, ondertekend door 76 medewerkers.
Afgezegd
Donderdag om zes uur was er weer een debat, waarvoor Van de Donk ook was uitgenodigd. Volgens Kevin was het bestuur en haar assistent hier al begin van de week over ingelicht. Van de Donk werd hier woensdag pas over ingelicht en vanwege drukte in zijn agenda lukte het hem niet om erbij te zijn.
“Hij vertelde dat hij tijdens de meeting alles al had verteld en dat het anders alleen herhaling zou zijn. Hij wilde het ook niet verplaatsen, omdat hij het te druk heeft komende periode. Hij wilde verder niet ingaan op de inhoud en verwijst alles naar de commissie. Dat hadden we al verwacht toen hij de commissie aanstelde”, vertelt Kevin.
De groep demonstranten hield geen goed gevoel over aan het bezoekje van Van de Donk. “Het voelde weer erg betuttelend, heel vaderlijk. Hij zei iets in de richting van dat we goed bezig waren, dat hij er helaas niet bij kon zijn, ‘maar keep up the good work’. Ook vroeg hij of we nog bleven kamperen, daar zeiden we gelijk ja op. Volgende week gaan we proberen banden op te bouwen met de commissie en er druk op te zetten om de banden te bevriezen. Het bestuur heeft wel gezegd dat ze het advies van de commissie gaan opvolgen, maar dat zijn alleen maar woorden dus het wordt nog afwachten”, aldus Kevin.
LEES OOK:
Het pro-Palestina kamp op de universiteit staat nog steeds sterk