De Tilburgse Kermis het hele jaar rond – blog 3

Op een regenachtige maandag in november was ik uitgenodigd om een dag mee te lopen met het Kermisteam bij de verpachting van de Tilburgse Kermis. In een vergaderzaal bij de golfbaan waren ze deze maandag aan hun tweede week van de verpachting van de kermis van 2020 begonnen. In totaal is het team twee weken aan de slag met de verpachting. En ik pikte een dag in de laatste week mee.

Blog 3: De verpachting – tekst: Gijs Franken

Hoe werkt de verpachting van de Tilburgse Kermis?

De Tilburgse Kermis is geliefd. Veel exploitanten willen hier dus met hun attracties staan. Vroeger ging een plaats op de kermis naar de exploitant die er het meeste voor bood. Maar sinds een aantal jaren werkt dit anders. Want elke exploitant wordt ook gemotiveerd om te beschrijven waarom hij deze plek extra verdient. Waarom moet zijn attractie nu juist op die plek staan? En belangrijker nog: wat doet de exploitant extra in zijn aankleding en uitstraling, hoe brengt hij extra kwaliteit naar de kermis?

Dit doet de gemeente om het aanbod op de kermis te verbeteren en de uitstraling van de kermis naar een hoger plan te tillen. Uitzondering op de regel zijn degenen die de kermisprijzen winnen. Zij mogen dus het jaar erop terug komen onder dezelfde voorwaarden als het jaar ervoor. Maar ja, een kermisprijs win je niet zomaar! Daarbij kijkt men immers ook naar uitstraling en kwaliteit. Zoals ik ook al eerder in een blog zei, geldt dit niet voor de Nostalgische Kermis en de Bierhal.

Het Kermisteam maakt de keuzes

De week voordat ik er was heeft het Kermisteam alle inschrijvingen voor de Tilburgse Kermis van 2020 grondig bestudeerd. En hieruit is toen een concept van de opstelling gemaakt. Hierbij valt al een gedeelte van de exploitanten af die graag op de kermis had willen staan. Omdat de gemeente dus ook op basis van de motivatie van een exploitant om een bepaalde plek te krijgen een keuze maakt. Helaas kan er natuurlijk maar een attractie de plek krijgen.

Vandaag moest het Kermisteam toch een knoop doorhakken en overgaan op het principe van het hoogste bod. Dit had er mee te maken dat de motivaties van twee exploitanten overeen kwamen voor dezelfde plek. Dan geven andere criteria de doorslag. Ze kijken dan eerst ook naar wat de attractie zou toevoegen aan de kermis. En naar de ritprijs die de exploitant wil hanteren. Maar ook of de exploitant gastvrijheid voor het publiek bevordert, en hoe de uitstraling van de attractie is. En ten slotte of de exploitant gaat samenwerken met andere belanghebbenden, en mee wil werken aan de middagen waarop gereduceerde tarieven gelden. Het mooie bij dit onderdeel van de Tilburgse Kermis is ook dat de kermismeester van Etten-Leur erbij betrokken is. Hij werkt vanwege zijn kennis en ervaring dus ook mee aan onze kermis van 2020.

Exploitanten komen hun plek bekijken bij de verpachting

Sommige exploitanten kwamen afgelopen maandag naar hun toegewezen plek kijken. Op een beamer kunnen ze dan zien waar ze hun attractie waarschijnlijk gaan plaatsen. Vragen die in gesprekken voorbij komen zijn vooral: Welke zaken staan naast en voor mij? Waar staat de concurrentie, en staat mijn attractie in de loop? etc. In deze gesprekken wordt er ook nog weleens geschoven met een attractie. Met een klik op de knop wordt de attractie verplaatst naar een ander deel van het kermisterrein, naar wens van het team en de exploitant. Deze ruimte is er in deze fase dus nog wel.

Toch worden er geen foto’s gemaakt en verstuurd naar exploitanten, juist omdat het kermisteam graag met ze in gesprek is en omdat de plannen nog niet ‘in beton zijn gegoten’. Zij moeten zelf komen kijken naar de tekening bij de gemeente. In gesprekken die volgen spreken ze ook een pachtsom af. Dit is het geld dat een exploitant dient te betalen voor de toegewezen plek. Na 15 december is de voordracht definitief en neemt het Kermisteam contact op met alle exploitanten die een plek hebben.

Veiligheid

Nog een belangrijk aspect dat deze maandag aan de orde kwam was veiligheid. Bij het verplaatsen van een attractie moesten ze even heel goed kijken of hij ergens tussen paste. Tussen bepaalde attracties moet minstens 2,5 meter zitten voor de veiligheid, en ze moesten bij een andere attractie rekening houden met de reikwijdte van de attractie en de breedte van de calamiteitenroute.

De opstelling van de kermis, een hele puzzel dus!

Kees-Luc Simons