Tilburg heeft ruim 20 bioboeren. 013Food, de vereniging waar bioboer Van den Broek lid van is, brengt boeren, restaurants en de gemeente samen om de verduurzaming van voedsel te bevorderen. En dat is in deze vorm uniek in Nederland. “De bezieling om iets aan duurzaam voedsel te doen, leeft hier op allerlei vlakken”, zegt hij.
Van den Broek constateert dat veel stadsbewoners en het stadsbestuur weinig weten over het platteland rondom Tilburg. “Het is opvallend hoe het bewustzijn ophoudt bij de ringbanen. Terwijl er net buiten de stad zo’n rijkdom aan kennis en duurzame landbouw te vinden is”, zegt hij. In het bestuursakkoord komt het woord ‘voedsel’ nauwelijks voor, en dat baart hem zorgen. “Als het niet in het beleid staat, voelt niemand zich verantwoordelijk.”
Van Tilburg een bioregio maken
013Food heeft een duidelijk doel: van Tilburg een bioregio maken. Van den Broek legt uit: “Een bioregio betekent dat de afzet van biologisch voedsel actief wordt gepromoot. Bijvoorbeeld door in de catering meer biologisch voedsel op te nemen en bestaande bioboeren en restaurants meer bekendheid te geven.” Volgens hem ontbreekt het in de stad aan voldoende erkenning en steun voor deze initiatieven.
“Biologische landbouw is zo’n gewoon woordje. Iedereen kent het wel, maar eigenlijk weten maar weinig mensen wat het echt inhoudt”, legt Van den Broek uit. Hij benadrukt dat het een juridisch beschermde term is, en dat boeren regelmatig worden gecontroleerd om deze status te behouden. “Het gaat om een betere en duurzamere wereld: geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, dieren die vrij rondlopen en voer dat niet genetisch gemanipuleerd is. Dat gebeurt alleen in de biosector.”
Misverstanden over duurzaamheid
Van den Broek waarschuwt voor een veelvoorkomend misverstand: dat biologische producten in supermarkten dezelfde waarde hebben als de producten van lokale bioboeren. “Als je bij een biologische boer koopt, weet je dat hij voldoet aan de strenge eisen. Zo niet, dan moet je je dat afvragen. Lokaal is niet altijd per definitie duurzaam.”
De bioboer wijst op de uitdagingen waar zijn sector mee te maken heeft. “Je ondersteunt hiermee de lokale bioboer, want zo makkelijk hebben we het niet. Als je rechtstreeks of indirect bij een bioboer koopt, dan kun je daaraan meewerken.”
Volgens Van den Broek kiezen bioboeren vaak bewust voor idealisme boven financieel gewin. “Als we ons alleen zouden richten op winst, zouden we makkelijk meer kunnen verdienen door de lat lager te leggen. Termen als ‘natuurlijk’ of ‘regeneratief’ zijn niet beschermd, wat betekent dat we goedkopere praktijken kunnen toepassen, zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar wij kiezen voor het moeilijkere pad, met het oog op een betere wereld voor toekomstige generaties.”
De rol van de gemeente
De uitdaging blijft groot. “De provincie heeft een norm gesteld: in 2030 zou er vijftien procent biologische landbouw moeten zijn. Op dit moment zitten we in Tilburg op vier procent. Het gaat goed, we klagen niet, maar het kan beter,” zegt Van den Broek. Hij roept de gemeente op om het voortouw te nemen en meer biologisch voedsel in te kopen. “Dat geldt ook voor grote bedrijven en bijvoorbeeld Tilburg University.”
Bekijk hier de hele aflevering met bioboer Jan van den Broek:
LEES OOK:
Kinderopvang als brug naar integratie in Tilburg Noord: Het initiatief van Joke Roovers (83)