Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is voorkomen nog altijd de belangrijkste oplossing. Boa’s gaan daar in Tilburg bij helpen. Het is daarin belangrijk een duidelijke norm te stellen: seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen meisjes en vrouwen moet niet geaccepteerd worden. De nieuwe wet geeft gemeentes een middel om zelf te handhaven tegen seksuele intimidatie.
Sociale norm
Tijdens de pilot wordt meteen gekeken hoe het de boa’s in de verschillende steden vergaat. Hierbij wordt vooral gekeken welke rol de boa’s in Tilburg kunnen aannemen als het gaat om handhaving van seksuele intimidatie. De proef duurt naar verwachting nog tot de zomer van 2026.
De pilot loopt al een tijdje in Utrecht. Daar ging staatssecretaris Coenradie langs. “De pilot met boa’s die handhaven op seksuele intimidatie heeft al voorzichtig zijn eerste vruchten afgeworpen. Het heeft niet alleen geleid tot de eerste vervolgingen en veroordelen, maar door hier actief op te handhaven, wordt ook een sociale norm versterkt.”
De proef liep al sinds 1 juli 2024 in Arnhem, Utrecht en Rotterdam. Afgelopen dinsdag is uitgebreid met de gemeenten Tilburg, Almere, Dordrecht en Heerlen.
Tilburgs meldpunt
De gemeente Tilburg heeft een eigen meldpunt tegen seksuele intimidatie. Omstanders en slachtoffers kunnen hiervan gebruikmaken. Inwoners kunnen online een formulier invullen en je kunt er vinden wat je moet doen als je getuige bent van seksuele intimidatie.
LEES OOK:
Lekker kontje! Tilburg voert confronterende strijd tegen straatintimidatie
