De nieuwe innovatieve installatie is volgens de algemeen directeur super efficiënt en bespaart jaarlijks 400.000 kubieke meter water. ‘’Je zou er een badkuip zo groot als het Willem II stadion mee kunnen vullen.’’
Brabant Water heeft namelijk een manier gevonden om het water dat gebruikt wordt om de filters schoon te spoelen opnieuw te gebruiken. ‘’Drinkwaterbesparing vinden we heel belangrijk bij Brabant Water’’, zegt Van Dongen. Zo helpt het bedrijf Brabanders heel het jaar door om bewust te zijn van hun drinkwatergebruik.
Uniek
De ‘spoelwaterterugwin-unit’ is volgens het bedrijf in Tilburg uniek omdat het gebruik maakt van een keramische-membraan-technologie. ‘’Met deze innovatieve techniek wordt 95 procent van het spoelwater teruggewonnen. Veel meer dan de tot nu toe gangbare installaties’’, geeft het bedrijf aan. Het is voor het eerst in Nederland dat die installatie op zo’n grote schaal wordt toegepast.
Grondwater
Brabant Water maakt drinkwater van grondwater, dat zo’n 200 meter diep uit de grond komt. ‘’Dat water is vaak eeuwenoud en van hele goede kwaliteit’’, vertelt het bedrijf. In dat water zitten van nature klein deeltjes ijzer en mangaan, die in een zandfilter achterblijven. Na een loop van tijd laat dat filter het water niet meer goed door. Dan moet dat schoongemaakt worden door er in andere richting drinkwater doorheen te ‘persen’.
Het water dat daarbij vrijkomt heet spoelwater. ‘’Daar zitten dan heel veel ijzer- en mangaandeeltjes in. In de ‘spoelwaterterugwin-unit’ worden die deeltjes er weer uitgehaald, waardoor er schoon drinkwater overblijft.’’
LEES OOK:
Nieuwe Brabantse samenwerking moet wateroverlast bij extreem weer beperken