Beachhandbal wint steeds meer aan populariteit, merkt Kevin van Loon op. Hij zit in de organisatie van het Camelot Beach Tournament. “Het is dit jaar zelfs een demosport bij de Olympische Spelen in Parijs. Dit betekent dat het spel aan de wereld getoond wordt, met de hoop dat het over vier jaar tijdens de Spelen in Los Angeles een volwaardige Olympische sport wordt.”
Ook in Nederland groeit de sport snel. “Steeds meer handbalverenigingen leggen een beach- of zandveldje aan voor in de zomerperiodes. Het Nederlandse kampioenschap trekt jaarlijks tussen de duizend en twaalfhonderd deelnemers.”
“Mensen komen van ver naar Tilburg voor dit toernooi.”
Het Camelot Beach Tournament, dat zowel voor de Europese competitie als het Nederlands Kampioenschap telt, verwelkomt dit jaar teams uit onder andere Denemarken, Zweden, Duitsland, Hongarije, Spanje, Engeland, Zwitserland en natuurlijk Nederland. “We hebben zelfs in het verleden teams uit Argentinië, Rusland en Australië gehad. Mensen komen van ver naar Tilburg voor dit toernooi.”
Flinke klus
Met 32 teams en zo’n vierhonderd sporters is de organisatie een flinke klus, weet Van Loon. “We maken reserveringen door de hele stad, van de Stadscamping tot Hostel Roots. We huren vaak meerdere accommodaties om alle deelnemers te huisvesten.”
De voorbereidingen beginnen al een jaar van tevoren. “We moeten eind augustus de aanvraag indienen om op de kalender te komen, dus we zijn nu al bezig met de planning voor volgend jaar”, vertelt Van Loon. “We beginnen met het benaderen van scheidsrechters, die vaak uit andere landen komen vanwege het hoge niveau van het toernooi. De werving van teams start in december en we werken samen met sponsoren en partners voor materialen en opbouw.”
Nieuwe elementen
Het toernooi is een groot logistiek evenement. “We maken wedstrijdschema’s, regelen vervoer voor teams en scheidsrechters en bouwen vaak zelf de tribunes op. Alles om het evenement zo goed mogelijk te laten verlopen.” Voor deze editie van het toernooi doet de organisatie ook iets nieuws. Dit jaar worden er clinics gegeven aan basisschoolleerlingen. “We laten die week zo’n zeshonderd basisschoolleerlingen kennismaken met zowel beachhandbal als beachvolleybal.” Ook nieuw: het toernooi werkt dit jaar samen met de SPECO-opleiding in Tilburg. De studenten leren al werkend mee hoe het is om een groot sportevenement te organiseren.
“Bij regen gaan de wedstrijden gewoon door.”
Volgens Van Loon heeft het toernooi een unieke sfeer. “Beachhandbal draait om fair play en toegankelijkheid. De sport is spectaculair met veel dynamiek en snelle wedstrijden. Dit maakt het leuk voor zowel spelers als toeschouwers.”
Het toernooi is inmiddels aan zijn dertiende editie toe. “We begonnen in 2010 in Tilburg, verhuisden een aantal jaren naar Oosterhout en zijn sinds 2022 weer terug in het Spoorpark.” De officiële opening van het toernooi vindt plaats op donderdag 23 mei. Van Loon hoopt op een succesvol toernooi met mooi weer. “Bij regen gaan de wedstrijden gewoon door, tenzij het onveilig wordt door onweer of storm. Maar we hopen natuurlijk op een stralend weekend.”
LEES OOK:
De nieuwe coach van Tilburg Trappers: wie is Todd Warriner?
Tom Caluwé is de nieuwe technisch directeur van Willem II
Tilburgse Linde (16) en haar team veroveren goud op EK Curling