Dat gebeurde namelijk woensdag 3 april. De nachtopvang van Traverse is sinds 1 april gesloten, maar de mensen moeten toch ergens overnachten. Als het dan een koude regenachtige nacht is, is het toch fijn om ergens onder een afdak te liggen. De daklozen kozen er dan ook voor om bij Mindlabs te gaan liggen.
Op diezelfde dag is ook handhaving bij Mindlabs langs geweest voor een ander incident. In een mail die naar alle studenten is verstuurd, wordt gemeld dat een ‘ongewenst persoon’ al enige tijd onder de overkapping verbleef. De persoon was onder invloed en daarmee niet welkom bij het gebouw. Gezien het een openbaar gebouw is, wordt het studenten ook afgeraden om hun spullen, zoals laptops en telefoons, onbewaakt achter te laten. Het is al vaker voorgekomen dat persoonlijke eigendommen gestolen zijn.
Verharen heeft er zelf niet heel veel problemen mee. “Zolang ze hier niet gaan picknicken of ergens in een hoekje liggen te snurken, mogen ze binnenkomen. Ik heb ook wel eens gehad dat studenten in het gebouw naar hun college toe liepen en daar een dakloos persoon in de hoek zagen liggen. Dat is niet de bedoeling want de lokalen zijn van Fontys en die zijn niet openbaar. Maar meestal zijn ze gewoon gewillig, ze zijn bijna nooit agressief.”
Erger bij de buren
Bij Mindlabs lopen er gemiddeld tussen de een en drie daklozen per maand binnen volgens de gebouwbeheerder. Hij vertelt dat het bij de Lochal nog veel erger is, waarschijnlijk doordat het gebouw veel groter is en omdat de openingstijden daar ruimer zijn. Bij Mindlabs kan je rond zes uur al niet meer naar binnen terwijl je bij de Lochal tot tien uur naar binnen kan wandelen. “Wij mogen gelukkig in onze handjes knijpen dat het niet zo erg is als bij de buren, daar lopen ze dagelijks naar binnen.”
Plannen van de gemeente
Het is moeilijk om hier goed beleid voor te voeren, omdat je überhaupt al moeilijk grip krijgt op hoe groot de groep is. Hiervoor doet de gemeente mee aan een dak- en thuislozentelling vanuit Hogeschool Utrecht en Kansfonds.
Totdat de groep beter in beeld is blijven ze niet stilzitten. Er was eind maart een informatiemiddag over het actieplan tegen dakloosheid voor de gemeenteraad. Tijdens een fietstocht gingen de raadsleden in gesprek met verschillende daklozen en werd het plan gepresenteerd. Ze willen dat er minder mensen in een opvang terecht komen. Er moet een soort ‘mandje met woningen zijn’, waar dakloze mensen terecht kunnen.
LEES OOK:
Gemeente Tilburg doet mee aan dak- en thuislozentelling