En zo geschiedde. Een half uur later stond Derks voor een volle kerk, zichtbaar geëmotioneerd. “Beste mensen, we zijn onthutst. De paus is overleden”, fluisterde hij, terwijl hij zijn voorbereide preek liet voor wat het was. In plaats daarvan kregen mensen de kans om hun eigen herinneringen aan paus Franciscus te delen. “Dat kwam recht uit het hart. En ik merk dat ik nog steeds ontroerd ben.”
Speciale waken voor de paus
Daarom organiseert de Sint-Lucaskerk donderdagavond een speciale herdenking. “Om stil te staan. Te herdenken. Te danken”, vertelt Derks. Wie de kerk binnenkomt, krijgt een kaarsje, een A4’tje en wordt uitgenodigd om een persoonlijke herinnering aan de paus op te schrijven. “Sommige herinneringen zullen we voorlezen. En ik vertel ook mijn eigen verhaal.”
De kerk is aangekleed met een foto van de paus en de vlag van het Vaticaan ligt over de altaartafel. Alles is tot in de puntjes geregeld – inclusief een livestream, zodat ook mensen thuis mee kunnen kijken.
Het interview wordt even onderbroken. “Oh, mag ik heel even?” zei Derks, toen een collega van de livestream langsliep om de laatste dingen te regelen. Kaarsjes moeten op hun plek worden gelegd, de boekjes voor de dienst klaar. “Tot morgen”, klinkt het opgewekt. Een klein, maar veelzeggend moment. Alles moet kloppen voor Franciscus.
Geen paus van dure woorden
Peter Derks spreekt met bewondering over de paus. “Hij was een pastorale paus. Geen paus van dure woorden, maar iemand die tussen de mensen stond. In Argentinië pakte hij gewoon de bus als bisschop, ging hij tussen de mensen zitten. Hij straalde liefde uit. Echte verbinding.”
Toen hij dertien jaar geleden zijn naam bekendmaakte – Franciscus – schrok Derks even. “Ik dacht: dat kan helemaal niet. Er is maar één Franciscus, van Assisi. Maar deze paus… die deed zijn naam eer aan. Hij had het podium niet nodig. Hij wilde tussen de mensen zijn. En dat raakte me.”
Liefde en verbinding
Derks werkt inmiddels vier jaar in de Sint-Lucaskerk, maar is al ruim dertig jaar pastoraal werker. “Ik houd van dit werk omdat ik mag verbinden”, zegt hij. “Niet alleen met God, maar ook met de mensen. En met de wereld. Deze paus had dat ook: liefde voor de schepping, voor de natuur, voor alles wat leeft.”
Het past helemaal bij de eigentijdse koers van de Lucasparochie. “We proberen hier een open kerk te zijn. Eenvoudige taal in de vieringen. Geen kerk van bovenaf, maar samen zoeken naar wat het geloof betekent in deze tijd.”
Morgen om zeven uur
Wie erbij wil zijn: de herdenkingsdienst voor paus Franciscus begint morgenavond om zeven uur in de Sint-Lucaskerk in Tilburg. Voor wie niet fysiek aanwezig kan zijn, is er een livestream beschikbaar via de website van de parochie.
Of er tien mensen komen of vijftig, maakt voor Derks niet uit. “Het gaat niet om de aantallen. Het gaat erom dat we samen stilstaan. Dat we zijn liefde voor mensen en voor de wereld doorgeven. En dat we zeggen: dankjewel, paus Franciscus.”
