Lustwarande moet de komende dagen alles op alles zetten om het kunstproject te redden. Wethouder Marcelle Hendrickx wist in totaal 100.000 euro binnen te halen voor vier instellingen die geen subsidie meer krijgen, maar dat is lang niet genoeg. Daarom richt artistiek leider Chris Driessen zich nu tot de rest van de gemeenteraad.
Verlies door ‘een puntje’
Driessen laat weten dat Lustwarande “een puntje tekortkomt” volgens de externe adviescommissie, waardoor het project net buiten de subsidies valt. Deze uitkomst kwam als een schok voor de organisatie, die al meer dan twintig jaar een gevestigde naam is binnen de Nederlandse en internationale kunstwereld. In die tijd trok Lustwarande gemiddeld 50.000 bezoekers per jaar naar haar beeldententoonstellingen in de Tilburgse Oude Warande. “Als de gemeente het advies overneemt, betekent dit het einde van Lustwarande”, aldus een bezorgde Driessen.
Gemengde signalen en kritiek
Het besluit om Lustwarande niet langer te steunen lijkt des te onbegrijpelijker voor de organisatie, die juist op veel waardering van belangrijke kunstfondsen kan rekenen. Zowel het Mondriaan Fonds als de Provincie Noord-Brabant spraken hun steun uit voor het kunstinitiatief. Er zijn vier Tilburgse instellingen naast Lustwarande die net onder de zaaglijn zijn gekomen en dus geen subsidie meer krijgen van de stad.
Ondanks eerdere bezuinigingen, wist Lustwarande met creatieve financiering toch een solide internationaal programma neer te zetten en de financiën gezond te houden. Volgens Driessen laat dit juist zien dat Lustwarande bedrijfsmatig sterk staat.
Dringende oproep aan gemeenteraad
Maandag wordt een cruciale dag: dan staan de algemene beschouwingen bij de raad op de agenda. Driessen hoopt op een goed woordje van bijvoorbeeld GroenLinks. “Het is nu aan de gemeenteraad om een beslissing te nemen die de toekomst van Lustwarande veiligstelt”, stelt hij. “Niet alleen voor ons, maar voor de inwoners van Tilburg die al twintig jaar van onze exposities genieten.”
Geen alternatieven, grote gevolgen
Driessen maakt duidelijk dat er geen realistische alternatieve financieringsbronnen zijn om het verlies van de subsidie op te vangen. Mochten er maandag geen motie worden aangenomen, dreigt het project, ondanks jaren van succesvolle tentoonstellingen en internationale erkenning, definitief te verdwijnen. Lustwarande had in 2025 graag haar 25-jarig jubileum gevierd met een speciale tentoonstelling. “Dit verdient de stad niet”, aldus Driessen.
LEES OOK:
Lustwarande vreest einde: ‘Dit verdienen de inwoners van Tilburg niet’