Dieuwertje en Lots reizende kledingkar brengt gratis mode naar de straat

De rondreizende kar stond voor het eerst bij festival Mundial (foto: Renske van Gestel).

Grote kans dat je binnenkort in verschillende wijken in Tilburg een ‘reizende kledingkar’ tegenkomt. Op dit moment staat de kar in de straat van Dieuwertje Vorstenbosch, die het initiatief samen met kunstenaar Lot van Os heeft opgezet. Gratis kleding voor voorbijgangers, is het idee. Hiermee willen ze lokaal bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg en mensen anders laten kijken naar kleding die voor hen geen waarde meer heeft, maar voor een ander juist wel.

Haar vriend bouwde van wat hout een rondreizende kledingkar. De kar staat nu een maandje voor de deur uitgestald. Vanaf haar bank in de woonkamer kan Dieuwertje stiekem de voorbijgangers observeren. Bijna niemand kan de verleiding om even door de kleding te bladeren weerstaan. Eerst voegden ze zelf wat kleding aan het rek toe, maar steeds vaker is dat niet meer nodig. “Het is altijd een verrassing wat er nu weer hangt als ik thuis kom. Laatst vond ik acht paar schoenen!” vertelt Dieuwertje lachend.

Het duo is ervan overtuigd dat iedereen minstens één kledingstuk heeft dat ze nooit dragen. Misschien zelfs vijf of tien. Het idee is simpel: mensen kunnen zich aanmelden om de kledingkar een week voor hun deur te zetten en alle kleding die ze niet dragen erin te hangen, gratis voor de voorbijganger. Daarna brengen ze de kar naar de volgende locatie.

Kopen van troep

Voedselbankjes, corona-wandelroutes; Dieuwertjes initiatieven zijn allemaal ingegeven door een drang naar duurzaamheid. “De groeiende afvalberg van textiel frustreert me. Zeker met websites als Temu en Shein. Daar gaat het niet om kleding, maar om de marketing erachter. Zulke bedrijven slaan data op en weten precies wat ze je moeten verkopen. De koopdrift wordt door die bedrijven gestimuleerd.”

“Je kunt zeggen: ‘leuk dat je dat in Tilburg probeert, een beetje duurzaam doen op zo’n kleine schaal’, maar ik vind dat je ergens moet beginnen.” En misschien is Tilburg daar wel de perfecte plek voor? Met evenementen zoals Tweedehands het Festival, jonge ondernemers zoals Haiko Huvenaars die Tilburgers anders wil laten kijken naar textiel, en twee nieuwe fysieke tweedehands kledingwinkels aan de Heuvelstraat naast de H&M.

“We zijn heel goed in het kopen van troep en meer consumeren”, zegt Dieuwertje. “Maar wat als we dezelfde marketingtrucjes gebruiken om duurzame beslissingen te stimuleren?” Zo ontstond het idee om van tweedehands echt een merk te maken.

Free Fashion Week

Samen met partners als La Poubelle en het Brabants Afval Team (BAT) lanceren ze in september het merk: Free Fashion. “Het BAT wil vooral hun verhaal delen. Ze krijgen zoveel kleding binnen en zien dat mensen hun kleding bij het restafval gooien, terwijl dat niet hoort.” Zelfs als er een gat in zit, hoort kleding in de textielbak. “Van jouw kapotte T-shirt maken sommige bedrijven nieuwe producten. BAT wil aan de voorkant informeren welke keuzes je het beste kunt maken als consument als je van je kleding af wilt.”

In september, tijdens de Amsterdam Fashion Week, organiseren ze de Free Fashion Week. “We openen een pop-upwinkel, laten 12 kledingkarren door heel Nederland reizen en organiseren een catwalk op het Pieter Vreedeplein, waar iedereen zich kan aanmelden als ontwerper. Er is al zoveel kleding die niet gedragen wordt, maar voor iemand anders waardevol kan zijn.”

Tientallen aanmeldingen

Het idee voor de pop-upwinkel is ook al concreet. “In de winkel kunnen mensen maximaal drie items gratis meenemen om graaien te voorkomen. De items zijn exclusief en er is van elk maar één stuk.”

Het initiatief van Dieuwertje heeft veel enthousiasme gewekt. “Mensen zijn enthousiast en brengen zelf hun kleding naar de kar.” Ze heeft al tientallen aanmeldingen voor de reizende kledingkar in Tilburg en daarbuiten. “Op de website kun je volgen waar de karren zijn.”

kledingkar
De kledingkar staat op dit moment in de Veestraat.

LEES OOK:
Dieuwertje strijdt tegen voedselverspilling met vrolijke Voedselbankjes
Tilburg krijgt vijf Klimaatburgemeesters en dit is wat ze gaan doen
Coronawandelroutes én de Tilburgse horeca helpen, Dieuwertje regelt het

Edita Saakian