Dit gaat er in Tilburg veranderen in 2025

De Spoorzone Zuid in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het nieuwe jaar staat voor de deur, en Tilburg maakt zich op voor een periode vol verandering. Het zou onmogelijk zijn om alle veranderingen op te sommen die Tilburg te wachten staan. Daarom zetten we hier een aantal van de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Een groenere stad? Nul-emissiezone van kracht

Vanaf 1 januari 2025 worden bepaalde delen van Tilburg verboden terrein voor bedrijfs- en vrachtwagens die schadelijke uitstoot veroorzaken. Het gaat om een nul-emissiezone binnen de ringbanen. Fysieke barrières zijn er niet, maar de gemeente zet camera’s en boa’s in om de regels te handhaven. De eerste vier maanden worden er nog waarschuwingen uitgedeeld, maar daarna kun je een boete verwachten, die kan oplopen tot 300 euro.

Voor sommige voertuigen gelden uitzonderingen, zoals vrachtwagens met emissieklasse 6 of kleinere ondernemers, maar die mogen slechts tijdelijk blijven rijden.

LEES OOK:
Eerst waarschuwen en daarna boetes, gemeente bereidt zich voor op de handhaving van nul-emissiezone
Ondernemers Michael en Ernst boos over de nul-emissiezone: ‘Geen haar op mijn hoofd’

Meer woningen, met aandacht voor Tilburg Noord

Tilburg blijft bouwen. De focus ligt in 2025 op het beter benutten van de bestaande woningen en het stimuleren van doorstroming onder 55-plussers. Tegelijkertijd wordt er stevig ingezet op de ontwikkeling van gebieden zoals de Spoorzone, Piushaven, het Kenniskwartier in West en Tilburg Noord.

In Tilburg Noord staan grote veranderingen voor de deur, waaronder plannen voor 5500 extra woningen. Niet iedereen is blij: bewoners maken zich zorgen over het verdwijnen van groen en de afsluiting van het Quirijnstokviaduct. Dit plan is voor nu een ‘richtinggevende visie’, en er volgt nog veel overleg met inwoners.

LEES OOK:
Inwoners maken zich zorgen over toekomstplannen Tilburg Noord: ‘Onze groene oase staat op het spel’
Raad akkoord met toekomstvisie Tilburg Noord: bezorgdheid over viaduct Quirijnstok en groen blijft

Ook is er goed nieuws voor woonwagenbewoners. De gemeenteraad heeft besloten om meer standplaatsen te realiseren. Dit zorgt voor blijdschap bij bewoners die al jaren op een plek wachten. Een van de mensen die een standplaats voor een woonwagen nodig heeft, is de 23-jarige Ties Hulters uit Udenhout. “Je wordt gewoon tegengehouden in je ontwikkeling. De meeste mensen kunnen online scrollen en op zoek naar een huis, maar ik kan niets”, doelt Ties op het tekort aan woonwagenstandplaatsen in de gemeente. Hier lees je zijn hele verhaal. 

Samenleven en inclusiviteit

De anti-discriminatieagenda 2025-2029 gaat van start, met campagnes en concrete acties in sectoren zoals de arbeidsmarkt, woningmarkt, onderwijs en horeca. Een doel is om meldingen van discriminatie gemakkelijker en laagdrempeliger te maken.

Ook wordt er een netwerk opgezet rond suïcidepreventie. Tilburg sluit zich aan bij SUPRANET en zet in op trainingen, bewustwordingscampagnes en samenwerking om mensen in kwetsbare situaties beter te helpen.

LEES OOK:
Tilburg biedt gratis sleutelkoord met zonnebloemen voor inwoners met een verborgen beperking
Karima (25) vocht zichzelf uit een donkere periode vol drank en drugs: ‘Ik wilde niet meer voelen’

Dieren krijgen een stem

In 2025 komt er een nieuwe dierenwelzijnsnota. Dit is volgens Partij voor de Dieren-raadslid Pam Wijnans nodig, omdat het huidige beleid niet meer voldoet aan de minimale eisen. Er wordt gekeken naar betere opvangmogelijkheden en een ambitieuzere aanpak om dierenwelzijn te waarborgen. Of dit snel resultaat oplevert, is afwachten, maar het is een stap in de goede richting.

LEES OOK:
Elke maand gaat Partij voor de Dieren 400 koeien herdenken bij Vion
Saartje (3) duikt onder gordijn en op zolder, bang door rotvuurwerk

Zwemmen in de Piushaven?

In de zomer van 2025 wordt onderzocht of zwemmen in de Piushaven mogelijk is. Er komt een pilot om te testen of de waterkwaliteit goed genoeg is en of er voldoende draagvlak is. Of we straks echt een lekkere duik kunnen nemen, blijft nog spannend, maar het idee klinkt alvast verfrissend.

LEES OOK:
Nog niet gratis zwemmen in Tilburg, meer onderzoek nodig naar openbare zwemlocaties
Acht jaar wachten om te zwemmen in het Baksche Ven: geen nieuwe leden meer aangenomen

Basisbanen: werk voor iedereen

Tilburg introduceert basisbanen voor mensen die niet door kunnen stromen naar regulier of beschut werk. Dit biedt perspectief en inkomenszekerheid voor zo’n 150 bijstandsgerechtigden de komende jaren. Met de eerste 50 banen gaat de gemeente in 2025 van start, met een focus op persoonlijke begeleiding en ontwikkeling.

LEES OOK: Van uitkering naar werk, van hopeloos naar nuttig: Melanie (33) kreeg een basisbaan

Edita Saakian