Donkere wolken hingen boven het hoofd van de Tilburgse Tarik Persad toen zijn leven een keerpunt bereikte. Hij studeerde, werkte hard en was altijd graag in beweging. Zo deed hij aan voetbal, fitness en Mixed Martial Arts (MMA).
Een heftig sportongeluk tijdens MMA maakte een abrupt einde aan zijn sportcarrière: iemand viel op zijn been, waardoor hij een flinke knieblessure opliep. “Het is heel makkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen als er iets tegenzit. Ik heb mezelf vaak moeten toespreken: we kunnen twee dingen doen. Of we blijven zielig doen en noemen dit een klotejaar vanwege mijn ongeluk, of ik maak er het beste van”, stelt Tarik. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten en richtte zijn eigen stichting op: SterkInBeweging.
SterkInBeweging
Met de stichting zet Tarik zich in voor een gezond en gelukkig leven voor mensen met beperkingen. De organisatie biedt begeleiding en steun om mensen zowel fysiek als mentaal te laten groeien. SterkInBeweging bestaat nu net een jaar en krijgt langzaam maar zeker bekendheid in de samenleving. “Na mijn ongeluk wilde ik heel graag weer sporten en ben ik met mijn krukken naar de sportschool gegaan. Ik kreeg heel veel aandacht, ongeacht of het negatief of positief was.”
Hij vervolgt zijn verhaal: “Toen is bij mij een soort bewustzijnsmomentje ingedaald. Ik besefte toen hoe het dan moet zijn voor mensen die zwaarder beperkt zijn dan ik, bijvoorbeeld mensen met Downsyndroom. Daarvoor is het niet zo toegankelijk om even lekker te gaan sporten in een sportschool als het even tegenzit”, legt Tarik uit.
Daarom geeft hij kosteloos persoonlijke begeleiding bij de mensen thuis. Tarik heeft ervaring in de zorg en dat past hij toe in zijn stichting. “We krijgen al veel aanvragen van Amarant. Grote hekelpunten met deze doelgroep is het budget en bereikbaarheid. Door het aan huis aan te bieden of bij een instelling, hoeven ze geen regiotaxi te regelen. Negen van de tien keer hebben de locaties zelf nog een ruimte waar je dan de begeleiding kan geven.”
Prijzenregen
Het harde werk wordt beloond: zijn stichting won afgelopen zaterdag de eerste prijs in de K2Challenge. De K2Prijs stimuleert maatschappelijke initiatieven die bijdragen aan het prettig en probleemloos opgroeien van kinderen, jongeren en jongvolwassenen in Brabant. Tarik ontving een cheque van 10.000 euro. “Vorige week is echt impuls na impuls gekomen. Het was een grote chaosweek met heel veel mooie dingen. Tijdens het evenement moesten we een pitch houden en toen ging ik stiekem toch best in mezelf geloven. En toen we de eerste plek behaalde, waren we echt zo dankbaar. In het bestuur hebben we deze afgelopen week ook de Champions League-week genoemd. Als we volgend jaar niets hebben in deze week, gaan we lekker met zijn allen weg om deze week te vieren”, lacht Tarik.
Daarnaast is Tarik ook uitgeroepen tot Tilburgse Vrijwilliger van het Jaar. “Ik ben ontzettend blij dat iedereen in mijn droom gelooft. Ik had een visie en heb die volgehouden. Voor al het harde werk dat ik de afgelopen anderhalf jaar heb gedaan, voelt dit als een bekroning. Ik ben heel blij dat ik dit met mijn geliefden, familie en beste vrienden heb mogen vieren.”
LEES OOK:
Te weinig vrijwilligers bij sportclubs in regio Tilburg: ‘Zo gaat de sportcultuur kapot’