Duurzame kermis Tilburg: Kamelenrace draait op biologisch afbreekbare olie

Foto: Gemeente Tilburg

De fonkelende lichtjes, het draaien van de draaimolens en de vertrouwde liedjes. De tiendaagse kermisgekte is weer begonnen, maar de attracties verbruiken natuurlijk veel stroom. Daarom bekijkt de gemeente Tilburg hoe ze het evenement duurzamer kunnen maken.

Leer kermisexploitant Joop Oudsen kennen. Hij zorgt er niet alleen voor dat zijn attracties, zoals de kamelenrace er tiptop uitzien, maar ook zo duurzaam mogelijk zijn. Het schitteren en draaien van de attracties kost veel stroom. Hoe duurzamer dit kan, hoe beter, vindt de gemeente Tilburg. Ook exploitanten zijn zich hiervan bewust en bekijken welke stappen voor interessant zijn.

Besparen op verlichting

Al jaren is Oudsen bezig met verduurzamen. “Bij de inschrijving voor de Tilburgse Kermis moet je als exploitant een lijst invullen. Daarin staan ook vragen over hoe je verduurzaamt, wat je doet voor de omgeving en dat soort zaken. Die aanpak motiveert echt om erover na te denken wat je zelf nog meer kunt doen.”

De welbekende lichtjes is een van de zaken die Oudsen aanpakte. “Alle verlichting is vervangen door ledverlichting. Dat scheelt me 75% in het energieverbruik. In vergelijking met de grote attracties, vraagt een kamelenrace of grijpkast natuurlijk veel minder stroom. Bij mij zat het grootste stroomverbruik echt in de verlichting. Die is nu niet alleen veel duurzamer, maar het zorgt ook voor een flinke besparing.”

Kamelen vervangen voor vuilniswagens

Voorheen gebruikte Oudsen een benzinemotor. Die werkte prima, maar was allesbehalve duurzaam. Daarom besloot hij de motor te vervangen door een elektrische en dat pakte goed voor de exploitant uit.”Alleen hangt er aan het verduurzamen ook een kostenplaatje. “Ik realiseer me wel dat verduurzamen voor iedereen weer anders kan zijn, want het brengt ook kosten met zich mee. Iedereen doet wat ‘ie kan.”

Zijn kamelenrace draait op biologisch afbreekbare olie. “Onze kamelen stoten in ieder geval geen CO2 uit”, lacht Oudsen. Hij vindt het belangrijk om als kermisexploitant graag voorop te lopen op het gebied van verduurzamen. Bewustwording is de eerste stap en ook dat had Oudsen op een creatieve manier aangepakt. “In coronatijd heb ik met een collega de kamelenrace omgebouwd tot een race met vuilniswagens. Om zo aandacht te vragen voor het scheiden van afval. Dat was zeker een succes. De vuilniswagens zijn inmiddels allang weer vervangen door kamelen.”

LEES OOK:
Tilburgse kijkmannen volgen kermisopbouw op de voet
Benno van Vugt lost je kermisproblemen op: ‘Volgende editie beter maken’

Vanessa Spaanderman