Een technorave voor doven en slechthorenden in Tilburg?

Foto: Music Moves

Een technorave voor doven en slechthorenden, een open podium voor dak- en thuislozen, een DJ-workshop voor nieuwe Nederlanders of een salsaworkshop voor ouderen? Het zijn zomaar enkele evenementen die georganiseerd zijn door jongeren van Music Moves. Vijf andere steden in Nederland gingen hen voor, maar vanaf dit jaar is het project ook in Tilburg te vinden.

Wat is Music Moves eigenlijk? Joris Branderhorst, projectleider bij Music Moves, legt het uit: “Het is een inclusieve dansvloer. Wij bieden door heel Nederland een gratis vijfdelig avondprogramma aan, waarin wij jongvolwassenen opleiden om hun eigen muziekevenementen te organiseren.”

Volgens Branderhorst is een dansvloer heel vanzelfsprekend, maar voor veel mensen niet. “Denk aan ouderen of mensen met een fysieke beperking. Of zelfs dak- en thuislozen en nieuwe Nederlanders. Zij kunnen vaak niet aanwezig zijn bij een concert of in een club. Met dit initiatief willen wij ook deze doelgroepen de kans geven om te genieten van muziek op een dansvloer,” aldus Branderhorst.

Maatschappelijke betrokkenheid

Music Moves werkt samen met studenten van Fontys en De Rooi Pannen, maar in principe kan iedereen meedoen. “Wij zoeken jongeren tussen de 17 en 27 jaar met een passie voor muziek”, legt Branderhorst uit. Music Moves is een voortvloeisel van het overheidsproject Maatschappelijke Diensttijd (MDT), waarin jongeren leren om maatschappelijk betrokken te zijn. Zo werken ze ook samen met culturele organisaties in Tilburg, waaronder Poppodium 013, Hall of Fame en de Schouwburg.

Vanaf 24 september gaan de groepen jongeren aan de slag met hun doelgroepen. In de eerste vijf weken van het project leren de studenten de fijne kneepjes van het organiseren van een muziekevenement. De trainingen vinden op verschillende culturele locaties in Tilburg plaats. “De eerste training is in de Schouwburg. De week daarop gaan ze naar 013, daarna naar Hall of Fame, vervolgens naar de Nachtzuster en de laatste training vindt plaats op Fontys. Het idee is dat de deelnemers zo kennis maken met de verschillende culturele aanbieders in de stad.”

Een stukje terugdoen voor de stad

De deelnemers worden gekoppeld aan een maatschappelijke organisatie waar ze een evenement gaan organiseren. In de week van 11 tot 17 november vinden alle evenementen plaats. “Het doel is om 70 deelnemers te werven. Dat maakt het spannend, maar het is een doelstelling die we graag willen halen. Er worden groepjes van ongeveer 5 deelnemers gevormd. Er zullen dan zo’n 15 groepjes zijn en hopelijk ook 15 verschillende evenementen,” vertelt Branderhorst.

Branderhorst, een muzikale Tilburger, ziet kansen voor het project in Tilburg. “Ik zie een enorme culturele betrokkenheid in Tilburg. We zijn uitgeroepen tot Evenementenstad van het Jaar. Bovendien zijn er veel enthousiaste makers en doeners. Met dit project kunnen we iets terugdoen voor de stad,” zegt Branderhorst. Hij heeft zelf ook maatschappelijk werk gedaan in het verleden. “Het is mooi om weer een lach op iemands gezicht te brengen, even weg uit de sleur en met nieuwe kracht verder te gaan. Muziek kan zoveel kracht, verbinding en positiviteit bieden. Als we dat met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen, voegen we volgens mij veel waarde toe aan de stad.”

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

LEES OOK:
Dakloze arbeidsmigranten niet welkom bij de opvang, gemeente zoekt naar oplossing

Vanessa Spaanderman