De Rockacademie viert dit jaar haar 25-jarig bestaan als dé plek waar jonge muzikanten hun talenten kunnen ontwikkelen. Maar terwijl de opleiding een mijlpaal bereikt, staan studenten zoals Maarten voor een nieuwe uitdaging. Tijdens vakanties hebben studenten aan de FAA geen toegang meer tot de studio’s en danszalen in het onderwijsgebouw aan het Louis Bouwmeesterplein.
“Thuis heb ik die faciliteiten niet.”
De derdejaarsstudent Rap ziet dit als een groot probleem. “Thuis heb ik die faciliteiten gewoon niet”, vertelt hij. “Ik heb geen professionele apparatuur om mijn tracks goed op te nemen, laat staan een geluiddichte ruimte. In de studio in het gebouw kan ik me echt focussen en mijn werk serieus aanpakken.”
Fontys verklaart dat de maatregel is genomen op basis van onderzoek naar het gebruik van de gebouwen tijdens vakanties. Een woordvoerder van Fontys geeft aan dat er stap voor stap wordt gewerkt aan het openhouden van minimaal één locatie per regio tijdens lesvrije weken. Het besluit sluit aan bij de landelijke klimaatactie ‘Zet ook de knop om.‘ “Tot nu toe hebben we geen klachten ontvangen van andere opleidingen over de sluiting van gebouwen tijdens vakanties.”
Waar studenten van meer theoretische opleidingen hun boeken en laptops overal kunnen openslaan, zijn kunststudenten afhankelijk van fysieke ruimtes om te oefenen. Die behoefte verdwijnt niet zodra het weekend begint, verduidelijkt Maarten. “Voor ons gaat het werk gewoon door, ook buiten de lesuren,” legt hij uit. “Veel studenten werken ook tijdens vakanties aan hun projecten.”
305 handtekeningen verzameld
Fontys Rockacademie biedt als alternatief het gebruik van Factorium, het cultureel centrum naast de academie. Toch twijfelt Maarten of dit voldoende is. In een mail naar de studenten staat namelijk dat de ruimtes niet vooraf kunnen worden gereserveerd, je mag er maximaal twee uur achter elkaar werken en alleen de piano’s mogen gebruikt worden. Ander apparatuur blijft ‘onaangeroerd’. Verder wordt duidelijk dat dansstudenten gebruik kunnen maken van gebouw P7 bij campus Stappegoor en voor alle andere studenten is MindLabs open.
Maarten en veel van zijn medestudenten voelen zich buitengesloten. “We zijn niet betrokken geweest in het proces en staan nu voor een voldongen feit”, zegt hij. Om verandering te eisen, heeft Maarten een petitie opgesteld: “FAA, don’t close.” Op moment van schrijven heeft hij 305 handtekeningen verzameld van medestudenten. Op de FAA zitten zo’n 1500 studenten. “We zijn niet tegen energiebesparing, maar de oplossing die nu geboden wordt, werkt gewoon niet voor ons.”
“We willen gewoon kunnen werken aan onze kunst.”
De studenten hopen dat Fontys het besluit heroverweegt of een beter alternatief biedt. “Wij willen gewoon kunnen werken aan onze kunst”, zegt Maarten. “Daarvoor hebben we de juiste faciliteiten nodig, ook op dagen dat er geen lessen zijn.”
Fontys laat weten op de hoogte te zijn van de petitie. “We hebben deze student uitgenodigd om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Uit onderzoek blijkt dat weinig studenten en medewerkers gebruikmaken van de openstelling van de Fontys-gebouwen tijdens onderwijsvrije weken.” Maarten hoopt binnenkort het rapport over de metingen in te kunnen zien.
De onderwijsinstelling laat verder weten begrip te hebben voor de ongemakken die dit besluit voor studenten met zich meebrengt, maar benadrukt dat het belangrijk is om te blijven werken aan de klimaatdoelen.
LEES OOK:
25 jaar Rockacademie wordt geëerd met een CD aan de gevel van 013