Gedeeltelijke zonsverduistering in Tilburg: ‘Hapje uit de zon’

Vader en zoon kijken door eclipsbrilletjes naar zonsverduistering (foto: Femke van Aar).

Een gedeeltelijke zonsverduistering was afgelopen zaterdagmiddag te zien bij het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Vrijwilligers van astronomievereniging WEGA stonden met eclipsbrilletjes en telescopen klaar om bezoekers een ‘hapje uit de zon’ te laten zien.

Bezoekers bewonderden begin middag bij het Natuurmuseum Brabant aan Spoorlaan een gedeeltelijke zonsverduistering. Tussen 11.00u en 13.00u schoof de maan een stukje voor de zon. Volgens Nilgün Esen is dit een bijzonder fenomeen: “Er komen wel vaker zonsverduisteringen voor, alleen zijn ze niet overal ter wereld te zien. In Nederland kunnen we zo’n eclips om de paar jaar zien. Daarom is deze gedeeltelijke zonsverduistering zeldzaam.”

Elke maand schuift de maan tussen de aarde en de zon door. Dit gebeurt bij het begin van een nieuwe maan. “Normaal gesproken schuift de maan net boven of net onder de zon door. Dit keer schoof de maan op zo’n manier dat hij een stukje van de zon bedekte. Hij nam een hapje uit de zon”, vertelt Esen. Dit wordt een gedeeltelijke zonsverduistering genoemd.

Eclipsbrilletjes, filters en projecties

WEGA stelde eclipsbrilletjes beschikbaar, zodat bezoekers ‘het hapje’ konden bekijken. Daarnaast stonden verschillende telescopen klaar, met een filter of een projectie van de zon. Er mag namelijk nooit direct in de zon gekeken worden. Dit kan schade aan het netvlies veroorzaken.

Vrijwilliger Ton had een speciale kleurfilter op zijn telescoop. Zo vertelt hij: “Bij de andere kijkers zie je een filtering, waardoor de intensiteit vermindert op alle kleuren. Op mijn kijker heb ik een filter dat al het licht wegknipt, behalve die ene kleur die hoort bij waterstofgas. Je ziet de zon met uitbarstingen in waterstofgas. Wat betekent dat je de vlammen aan de rand van de zon kan zien.”

Maan is kleiner dan de zon

Ook vrijwilliger Wim was onder de indruk van deze verduistering: “De maan staat veel dichterbij dan de zon. Ondanks het enorme verschil in grootte bedekt de maan een deel van de zon. Dat is toch toevallig.”

De volgende zonsverduistering is in Nederland te zien in 2029.

Femke Van Aar