Geen nieuwe aanmeldingen meer mogelijk bij BuroJIJ voor jeugdhulp

jeugdhulp
Foto: Pexels.

BuroJIJ heeft aangekondigd dat het per direct stopt met het verlenen van jeugdhulp aan kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Dat geldt voor behandelingen in Tilburg en De Langstraat. De beslissing komt voort uit financiële overwegingen.

Volgens BuroJIJ zijn de vergoedingen die ze voor jeugdhulp ontvangen te laag, waardoor het financieel niet haalbaar is om deze zorg voort te zetten. Voor volwassen cliënten van BuroJIJ verandert er niets. De genderzorg en reguliere zorg voor volwassenen blijven onveranderd. Deze afdelingen zijn financieel gezond en worden niet geraakt door de stopzetting van de jeugdhulp.

Wat verandert er?

Lopende behandelingen
Voor kinderen en jongeren die al in behandeling zijn bij BuroJIJ verandert er niets. Hun behandelingen in de genderzorg en jeugd-GGZ gaan gewoon door zoals gepland.

Wachtlijsten
Jongeren die op de wachtlijst staan, kunnen nog wel hun geplande intakegesprekken hebben.

Nieuwe aanmeldingen
Nieuwe aanmeldingen voor diagnostiek en behandeling bij JIJ Kind & Jeugd zijn niet meer mogelijk. Deze aanmeldstop is meteen ingegaan. BuroJIJ raadt ouders en jongeren die nu niet meer bij hen terechtkunnen aan om hun zorgvraag met hun huisarts te bespreken.

Vijf jeugdigen op de wachtlijst

De gemeente is verantwoordelijk voor het bieden van de juiste zorg en kan doorverwijzen naar alternatieve hulpverleners. “Na de stopzetting van nieuwe aanmeldingen bij BuroJIJ in Tilburg, werkt de gemeente Tilburg aan oplossingen om de continuïteit van jeugdhulp te waarborgen. De lopende behandelingen bij JIJ Kind & Jeugd, inclusief genderzorg en jeugd-GGZ, blijven ongewijzigd doorgaan. Voor deze cliënten verandert er op dit moment niets”, laat een woordvoerder weten.

De gemeente zoekt alternatieve zorgmogelijkheden voor de kinderen en jongeren die momenteel op de wachtlijst staan. Momenteel wachten vijf jeugdigen op een passende vervolgstap. “De gemeente zoekt actief naar passende alternatieven, zowel binnen als buiten de regio.”

Geen extra middelen of steun

Ouders en kinderen zijn tussen 12 en 14 juli door BuroJIJ geïnformeerd over de veranderingen en de beschikbare zorgopties. Samen met de verwijzers zoekt de gemeente een geschikt alternatief voor de vijf jeugdigen die nog op de wachtlijst staan. Ouders kunnen meedenken en zoeken naar passende zorg, en de gemeente benadrukt haar verantwoordelijkheid om samen met partners deze zorg te organiseren. Lange wachtlijsten bij alternatieve aanbieders worden ook landelijk aangekaart via de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

jeugdhulp

LEES OOK:
Regionaal Autisme Centrum stopt met behandelingen voor volwassenen door personeelstekort

Edita Saakian