Geen starterslening meer te krijgen in Tilburg: vier miljoen in één jaar uitgeleend

Foto: Pixabay

Starters die op zoek zijn naar een huis kunnen bij de meeste gemeentes, naast hun hypotheek, een starterslening aanvragen. In Tilburg is het budget van zo’n vier miljoen euro in het afgelopen jaar inmiddels op. Het college van burgemeester en wethouders (B en W) is van plan om voor dit jaar weer zo’n twee miljoen euro vrij te maken.

Starters die in de huidige woningmarkt een huis willen kopen, krijgen te maken met allerlei uitdagingen. Zo komen er enorm veel mensen op bezichtigingen af of valt de hypotheek lager uit dan verwacht. Daarom biedt de gemeente Tilburg een starterslening aan, zodat mensen toch hun eerste stap op de koopmarkt kunnen zetten, mits er geld beschikbaar is.

Vijftien miljoen euro

De gemeente biedt de lening al aan sinds juni 2020. “Er was toen elf miljoen euro beschikbaar gesteld. Sinds februari 2024 is er bijna vier miljoen euro extra beschikbaar gekomen” , aldus wethouder Yusuf Çelik.

Maar dat extra geld is inmiddels alweer op. Daarom wordt gekeken om zo snel mogelijk een nieuw bedrag beschikbaar te stellen. ”Het college van B en W is van plan om dit jaar zo’n twee miljoen euro toe te voegen aan het krediet. Naar verwachting is het aanvragen van startersleningen halverwege 2025 weer mogelijk”, zo laat de wethouder weten.

Overspannen markt

Bart Teurlings werkt sinds 2008 als makelaar en heeft de woningmarkt flink zien veranderen. “In het begin had ik één bezichtiging per maand. Inmiddels komen er gemiddeld 35 personen kijken bij een woning. De markt is vrij overspannen”, legt de makelaar uit.

Mensen moeten steeds sneller een keuze maken en kunnen niet meer rustig nadenken over zo’n grote aankoop. “Vroeger bladerden mensen rustig door een brochure en kwamen ze na de bezichtiging nog eens terug. Tegenwoordig moet je tijdens de bezichtiging direct een bod uitbrengen, anders ben je te laat.”

Tilburg goedkoper?

Door de krapte op de markt zijn mensen flexibeler geworden in hun voorkeuren. Waar starters eerst alleen in een bepaalde wijk wilden wonen, breidt het zoekgebied zich nu uit naar omliggende dorpen. Teurlings ziet ook steeds meer internationals uit de grotere steden naar Tilburg trekken. “Als je zoekt naar een specifieke plek, zijn de mogelijkheden schaars. Daarnaast komen er steeds meer mensen uit Eindhoven, Breda en Den Bosch. Tilburg is namelijk een stuk goedkoper”, aldus de makelaar.

Starterslening niet altijd voordelig

Hoewel een starterslening het bod kan verhogen, kleven er ook nadelen aan. “Het lijkt een heel mooi bod met goede voorwaarden, maar voor sommige kopers is de lening noodzakelijk om überhaupt een leuke woning te kunnen kopen. De financiering duurt daardoor vaak langer, wat minder aantrekkelijk is voor verkopers. Als er tien mensen bieden, en één daarvan kan zonder starterslening financieren, kiest de verkoper meestal voor de snelste optie.”

Eigen geld nodig

In totaal zijn er in Tilburg 463 startersleningen toegekend. “Dat het plafond nu is bereikt, heeft vermoedelijk te maken met de opzet van de regeling. De maximaal, toegestane aankoopprijs is verhoogd net als het maximale leenbedrag”, zegt Çelik. Opvallend is dat startersleningen nog wel beschikbaar zijn in omliggende gemeenten als Oisterwijk, Goirle, Hilvarenbeek en Gilze-Rijen.

Nu de extra lening in Tilburg tijdelijk niet beschikbaar is, zijn starters aangewezen op hun eigen spaargeld. “Ik denk dat je in deze tijd met ongeveer 15.000 euro al een heel eind komt”, zegt Teurlings. “Je moet rekening houden met kosten als overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, een bouwkundig rapport en advies- en bemiddelingskosten.” Al met al denkt de Tilburgse makelaar niet dat het rustiger gaat worden bij zijn bezichtigingen.

LEES OOK:
Dit huis staat al 20 jaar leeg, gemeente wil meldplicht

Vanessa Spaanderman